Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


100 de trepte către istorie. ”Muzeul Eliberării” inaugurat la Paris (video)

muzeu.png

Image source: 
France24

Sunt 100 de trepte, care coboară 20 de metri sub pământ. Vizitatorii noului muzeu dedicat eliberării Parisului, inaugurat duminică, cu prilejul celei de a 75-a aniversări, pot acum coborî în adevărata istorie. La capătul treptelor, chiar sub piața Denfert-Rochereau din Paris se află un obiectiv până acum închis pentru public: postul de comandă al colonelului Rol-Tanguy, comandantul Forțelor Franceze pentru Interior (FII) din Île-de-France, folosit în timpul eliberării capitalei franceze, relatează France24.

În acest subsol atacat de igrasie, în spatele unei uriașe uși metalice blindate, el și-a instalat comandamentul la 20 august 1944. După ample lucrări de renovare, adăpostul arată ca și cum ar fi încă în funcțiune. Panoruile și cablurile electrice sunt intacte iar pe pereți se pot vedea indicatoare de orientare.

”În noua scenografie, am pus accentul pe aspectul pedagogic, pentru a înțelege mai bine situația în care se aflau la momentul respectiv generalul Jean Moulin și comandantul Philippe Leclerc. Adăpostul reprezintă doar o parte a muzeului. Sunt aici peste 7000 de obiecte, cele mai multe cu profil militar, sau folosite de parizieni în timpul ocupației. Un obiect remarcabil este o rochie tricoloră, creată de Marguerite Sabaut, care a și purtat-o la defilarea de pe Champs-Élysées, din 26 august 1944”, explică directoarea muzeului, Sylvie Zaidman.

Intrarea în muzeu este gratuită.