Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Violența asupra femeilor din Turcia la nivel record. Filmul unui asasinat în plină zi stârnește furia opiniei publice

asasinat_turcia.png

Captură din filmul asasinatului din 18 august, difuzat pe rețelele de socializare
Image source: 
France24

Asasinarea unei femei de către soțul ei, în plină zi, în prezența fiicei lor, într-o cafenea din Turcia a stârnit un val de proteste pe rețele de socializare și a redeschis subiectul violenței asupra femeilor, într-o țară în care numai de la începutul acestui an 220 de femei au fost ucise, relatează echipa Les Observateurs a postului TV France 24.

Emine Bulut a fost înjunghiată de soțul ei, Fedai Baran în 18 august, în plină zi, într-o cafenea din Kurkkale (Anatolia centrală). Camera de supraveghere a surprins momentul iar filmulețul a stârnit un val uriaș de reacții pe rețele de socializare, hastagul #EmineBulut devenind un adevărat simbol al luptei împotriva violenței asupra femeilor.

În imagini apare și fetița cuplului, în vârstă de 10 ani, care îi strigă mamei sale, plină de sânge, ”Mamă, te rog nu muri, nu muri!”. Victima a fost dusă urgent la spital dar medicii nu au mai putut-o salva.

Reacție pe Twitter a actriței Hazal Kaya: ”Sacră este nu familia, ci viața omului! Nu divorțurile trebuie oprite, ci asasinatele! E vorba de o teroare a bărbaților! Au fost prea multe cazuri, trebuie să facem ceva. Opriți asasinatele! Acum!”

Reacția sindicatului jurnaliștilor turci: ”Facem un apel către toți colegii noștri să practice un jurnalism etci și nu gen click-bait. Vocile acestor femei trebuie auzite!”

Reacția primarului din Istanbul, Ekrem İmamoğlu (opozant al lui Erdogan): ”Acesta este de fapt strigătul tuturor femeilor asasinate în această zi și al tuturor copiilor care au strigat Mamă, nu muri! Am pierdut-o pe Emile Bulut din cauza violenței masculine! Suntem alături de femeile și copiii care luptă împotriva violenței și vom fi până la capăt!”

*

Criminalul, care a fugit de la locul faptei la bordul unui taxi, a fost prins și arestat. ”M-a insultat acuzându-mă că nu am grijă de fetița noastră. Am înjunghiat-o cu un cuțit pe care-l adusesem cu mine”, ar fi declarat el în fața tribunalului.

Fedai Baran își așteaptă acum procesul, în care procurorii au cerut pedeapsa cu închisoare pe viață.

În ciuda campaniilor de sensibilizare a opiniei publice și a înnăspririi pedepselor, anul trecut în Turcia au fost ucise 440 de femei, o cifră record la nivelul țării. În 131 de cazuri criminalul nu a fost încă identificat. În cele mai multe cazuri criminalul este o persoană cunoscută a victimei, soțul sau partenerul, un alt membru al familiei sau un fost iubit. Victimele sunt în general abandonate la malul lacurilor, sau la marginea drumului.

Melek Arimari, coordonatoarea unei organizații de luptă împotriva violenței casnice explică: ”Legea a fost modificată în 2005, există pedepse mai grave, dar legea nu se aplică... Părerea mea este că, într-un fel, femeile din Turcia plătesc astăzi prețul emancipării lor, pentru că acest proces există și evoluează... Guvernul ar trebui să protejeze acest proces. Simpla aplicare a Conveției Consiliului Europei privind lupta împotriva violenței casnice, ratificată de Turcia, precum și a legii 6284, adoptată în 2012, ar fi suficientă pentru a scădea numărul crimelor... Legile există dar nu se aplică. Discursul de tip misogin este tolerat, iar reducerea pedepselor este ceva la ordinea zilei...”

Ea reamintește că, în cazul crimei din 2010, când o adolescentă de 17 ani, Munevve Karabulut, a fost ucisă de prietenul ei, președintele Erdogan și fostul șef al Poliției din Istanbul au sugerat că vina ar aparține familie tinerei, care a lăsat-o să iasă în oraș cu criminalul...