Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Boală severă provocată de țigara electronică. Un tânăr a murit

e-cigarette-1301664_960_720.jpg

Image source: 
pixabay.com

O persoană a murit după ce a dezvoltat o boală gravă respiratorie din cauza țigărilor electronice, au anunțat oficiali americani. Aceștia au precizat că este vorba de primul astfel de caz din Statele Unite, potrivit BBC.Victima are între 17 și 38 de ani și este din statul Illinois.

Informația vine pe fondul unul val de boli pulmonare misterioase pe care autoritățile sanitare îl pun pe seama folosirii de țigări electronice. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor SUA (CDC) există 193 de "cazuri potențiale" în 22 de state americane, printre care Minnesota, Carolina de Nord, California, Texas, New Mexico, Illinois. Agenția pentru sănătate a statului Illinois (stat în care au fost înregistrate 22 de cazuri) a precizat că pacienții au vârste cuprintre între 17 și 38 de ani. Persoanele afectate acuză simptome precum tuse, apnee, oboseală dar și cazuri de vărsături și diaree.  Cazurile au fost raportate pe parcursul a două luni, între 28 iunie și 20 august.În multe dintre aceste cazuri bolnavii fumaseră THC, principalul compus activ din cannabis, au precizat autorităţile.

Țigările electronice expun utilizatorii la „multe substanțe diferite despre care avem puține informații în ce privește efectele negative - inclusiv arome, nicotină, derivați de canabis și solvenți."
Președintele Asociației American Vaping , Gregory Conley, a declarat că este "încrezător" că boala a fost provocată de dispozitive cu canabis sau droguri sintetice, nu cu nicotină.

Însă dr. Brian King, de la biroul CDC privind fumatul și sănătatea, a avertizat: "Știm că e-țigările nu emit un aerosol inofensiv", a spus el.  “Există o varietate de ingrediente dăunătoare identificate, inclusiv lucruri precum particulele ultrafine, metale grele precum plumbul și substanțe chimice care duc la cancer", a spus el, împreună cu diacetilul - o subtanță folosită de regulă pentru a da arome mâncării, pe care o face mai cremoasă și mai plăcută. Diacetilul se găsește de regulă în aromele lichide pentru țigara electronică și se pare că a fost legat de îmbolnăvirea căilor respiratorii.

Cel puțin două persoane au murit în Statele Unite după ce țigările electronice le-au explodat în față, potrivit BBC.