Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jocurile video, o pierdere de timp? Nu mai e chiar așa...

gamer.jpg

Image source: 
Getty Images via BBC

Industria jocurilor a devenit mai mare chiar și decât cea a filmelor și a muzicii luate împreună. Cu toate acestea foarte puțini dintre gameri se gândesc să-și includă abilitățile într-un CV. Și totuși, de ce nu? Companii din toate domeniile încep să urmărească atent modul în care abilitățile de gamer pot fi folosite la locul de muncă, relatează BBC.

Abilitățile dobândite în timpul jocului, dobândite uneori după ani întregi de exerciții și bătălii, pot fi aplicate în situații reale în viața profesională.

Compania Game Academy îi poate orienta pe gameri în funcție de preferințele pe care le au. De exemplu, dacă îți plac jocurile puzzle mai neobișnuite, gen Portal, sau cele de tip Defence Tower, cum ar fi Defense Grid, ai mari șanse să lucrezi în domeniul IT.

Dacă ești bun la jocuri gen Civilization, Total War sau X-com, unde contează foarte mult strategia și administrarea resurselor, poți deveni un foarte bun manager.

Stereotipul jucătorului antisocial începe să dispară. Dacă ești un bun gamer te poți angaja chiar și în industria militară:

”Capacitatea de a asimila informație, reacțiile rapide și coordonarea acțiunilor cu păstrarea calmului sunt caracteristice jucătorilor buni”, spune pentru BBC un purtător de cuvânt al Royal Air Force. Astfel de abilități sunt căutate de RAF ”pentru o serie întreagă de posturi”, după cum precizează el.

Ryan Gardner, director regional la compania de recrutare Hays, spune la rândul său: ”Foarte multe abilități pe care gamerii le dobândesc pot fi folosite într-un job, cum ar fi capacitatea de a lucra în echipă, rezolvarea de situații neprevăzute și planificarea strategică”.

”Dacă joci EVE Online bine, e ca și cum ai avea deja un MBA. Universul jocului este ghidat de principiile din piața reală”, spunea cu ceva vreme în urmă Matthew Ricci, care acum este proprietarul unei firme de consultanță.

Ricci, care visa să fie propriul șef, ajunsese ca, în cadrul jocului, să coordoneze sute de alți jucători. Până la urmă a înțeles că-și poate transfera abilitățile în realitate și să câștige bani din asta. Avea o companie-fantomă, Zentech, pe care o folosea ca să-l scutească de taxe pe tatăl său, a restructurat-o și acum compania este în al patrulea an de activitate, ca societate de consultanță pentru brandurile care vor să intre pe piața canadiană.

Radioterapistul Mark Long spune la rândul său că abilitățile dobândite în jocuri îl ajută în muncă. ”Când concepi un plan de tratament, ideea e să optimizezi doza de radiație pe care o transmiți către tumoră, fără să afectezi țesuturile din jur. De fiecare dată faci același lucru, dar puțin altfel, ca să iasă mai bine. Nu e foarte diferit de un joc video...”

”Cea mai mare parte a jocurilor sunt de fapt puzzle-uri care trebuie rezolvate, iar capacitatea de a rezolva probleme face parte din jobul meu”, adaugă el.