Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proteste la Hong Kong, în ciuda interdicției de a manifesta

hong_kong.jpg

Noi proteste la Hong Kong, în ciuda interdicției de a manifestaREUTERS/Tyrone Siu

Mii de militanţi prodemocraţie au ieşit pe străzi în Hong Kong, astazi, în ciuda interdicţiei de a manifesta, relatează AFP. Poliţia a reacţionat cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă.

Manifestanţii au aruncat pietre şi cocktailuri Molotov asupra forţelor de ordine, în apropierea sediului Guvernului, în timp ce mii de persoane defilau în alte cartiere din fosta colonie britanică.

Poliţia a utilizat şi un produs albastru tras din tunurile de apă, probabil pentru a marca şi repera manifestanţii, scrie AFP.

 

După ciocnirile de duminica trecută, poliţia a decis să interzică manifestaţiile, avertizând populaţia asupra riscului de "grave incidente".

Pentru a trece peste această interdicţie, apeluri au fost lansate pentru organizarea de adunări religioase, care nu necesită autorizaţii.

Hong Kong trece de trei luni prin cea mai gravă criză după revenirea sa sub autoritatea Chinei, în 1997, fiind organizate manifestaţii şi acţiuni aproape zilnic, iar acestea au degenerat deseori în violenţe.

Marşul programat pentru weekend în Hong Kong a fost anulat după ce trei lideri pro-democraţie au fost arestaţi.

În weekend era programat un protest amplu care marca cinci ani de la începerea demonstraţiilor cunoscute ca Mişcarea umbrelelor.