Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primăria din Dunkerque a introdus transportul public gratuit. Și funcționează!

dunkirk-bus-gratuit-m.jpg

Image source: 
Philippe Huguen, AFP via France24

Primăria orașului francez Dunkerque a lansat anul trecut un sistem de transport public în comun total gratuit, iar un studiu recent arată că programul a dus nu doar la scăderea semnificativă a numărului de mașini personale din trafic ci și la îmbunătățirea calității mediului, relatează France24.

Dunkerque, situat pe coasta Normandiei, în Nord-Estul țării, este cunoscut mai ales pentru bătălia care a avut loc aici în aldoilea război mondial. După război orașul a fost reconstruit și este astăzi un important centru industrial, unde funcționează mai multe rafinării de petrol și o mare fabrică de oțel.

Orașul, cu o populație de 88 000 de locuitori, a început să dea o atenție specială protecției mediului, investind masiv în infrastructura corespunzătoare, printre care și un sistem de producție a energiei eoliene dar și pentru transformarea centrului orașului într-o zonă liberă de mașini.

”În acest sens introducerea, începând din 1 septembrie a anului trecut, a unui sistem de transport public total gratuit a fost esențial, pentru că aici locuiesc foarte mulți oameni din clasa medie, cu venituri modeste” apreciază Vanessa Delevoye, redactor șef al revistei Urbis, editată de primăria orașului.

Un studiu realizat de Universitatea din Perpignan  arată că în ultimul an folosirea transportului public a crescut de peste două ori în week-end-uri și cu cca 60% în timpul săptămânii.

Ceea ce este și mai important este că 48% din cei cca 2000 de cetățeni chestionați în cadrul studiului, au declarat că preferă, în mod regulat, să-și lase mașina acasă și să ia autobuzul gratuit. Totodată 5% dintre cei chestionați au declarat chiar că și-au vândut mașina pe care o aveau sau au decis să nu-și mai cumpere o a doua mașină.

După modelul din Dunkerque, mai multe orașe din apropiere testează propriul sistem de transport public gratuit, cum ar fi Calais, Chateauroux, Valenciennes sau Niort.