Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un angajat al Ambasadei României la Kabul a murit, iar altul e rănit grav după atacul terorist

atentat-kabul.jpg

Inca un atentat la Kabul, un militar roman a murit
Inca un atentat la Kabul, un militar roman a murit
Sursa imaginii: 
REUTERS/Omar Sobhani

Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit după atacul terorist care a avut loc în Kabul, Afganistan, anunță marți Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Actualizare 2: Ministrul Afacerilor Externe a precizat că diplomatul român mort făcea parte din structura de securitate a misiunii diplomatice și avea 43 de ani. Ministrul Afacerilor Externe a precizat că, la momentul atacului, erau 12 diplomați români la misiunea de la Kabul, atacul având loc luni seară, la ora 22.00, ora României, și durând câteva ore după miezul nopții.

Actualizare 1:  Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, a declarat, marți seară, că atacul terorist de la Kabul a vizat Ambasada României, precizând că a fost vorba de un asalt susținut timp de câteva ore și că imobilul respectiv nu mai poate fi utilizat.

"În cursul nopții de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care își desfășoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetățenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit", transmite Ministerul de Externe într-un comunicat de presă. Potrivit MAE, cetățeanul român rănit urmează să fie transferat cât mai repede în Europa, în funcție de evoluția stării de sănătate, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate.

Reprezentanții MAE precizează că atât șeful misiunii diplomatice, cât și șeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuați într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol.

"Ministerul Afacerilor Externe este alături de familiile colegilor noștri. Transmitem sincere condoleanțe familiei victimei și recuperare rapidă persoanei rănite", potrivit MAE.

Cel puțin 21 persoane au murit, iar alte 120 au fost rănite după ce un vehicul a explodat în capitala afgană Kabul, în apropierea unei clădiri folosite de organizațiile internaționale, au informat serviciile de urgență.

A fost vizată România sau e victimă colaterală în acest război? Andreea Orosz a stat de vorba cu  Şerban Cioculescu, lector la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea Bucureşti. (AUDIO)