Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Capitala ar putea rămâne fără apă caldă. PMB, datorii de peste 200 milioane lei

Bucureștiul ar putea rămâne fără apă caldă, în contextul în care Primăria București are datorii curente neplătite de peste 200 de milioane de lei. Comitetul Creditorilor ELCEN discută despre sistarea livrării apei către RADET.

Actualizare 1: 

Primăria Capitalei asigură bucureştenii că procesul de furnizare a apei calde se desfăşoară normal, fără a fi pus în pericol de actuala situaţie juridică sau financiară a RADET şi ELCEN. 
"Am vorbit azi cu doamna premier Dăncilă şi cu domnul ministru de Finanţe Teodorovici care m-au asigurat atât pe mine, ca primar general, cât şi pe bucureşteni că, sub nicio formă, Guvernul nu va fi de acord cu sistarea apei calde acum, pe timp de vară, şi a apei calde şi a căldurii, pe timp de iarnă, indiferent de sincopele juridice şi financiare dintre ELCEN şi RADET. Dincolo de declaraţiile belicoase ale administratorilor ELCEN, atât cel special, cât mai ales cel judiciar, sistarea livrării agentului termic în Capitală nu este, oricum, o decizie la îndemâna celor care o cer din motive strict comerciale", a declarat primarul general, Gabriela Firea, potrivit unui comunicat al PMB. Firea a mai spus că e vorba despre infrastructura critică, ce trebuie prin lege să aibă continuitate, asupra căreia nu se poate interveni.

 

Creanțele curente neîncasate de ELCEN au ajuns la 217,5 milioane lei, din care 110,3 milioane cu scadenţa de 90 de zile depăşită, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX. În aceste condiţii, anunţă sursa citată, administratorul judiciar ELCEN Sierra Quadrant va convoca Comitetul Creditorilor ELCEN, urmând ca aceştia să decidă dacă ELCEN va sista livrarea agentului termic către RADET.

"Din păcate, în ciuda nenumăratelor apeluri la responsabilitate transmise de compania noastră, atât în întâlnirile şi corespondenţa oficială cu PMB, cât şi în comunicarea publică, oficialii PMB au continuat să abordeze cu indiferenţă situaţia dramatică a sistemului de termoficare", se arată în comunicatul de presă.

 "Este unul dintre punctele principale atunci când discutăm despre calitatea vieții: să avem căldură, respectiv apă caldă. Nu mi explic ce se întâmplă. Gabriela Firea și-a făcut o societate comercială special pentru a prelua din atribuțiile RADET ului. Și-a arajnat lucrurile, birocratic vorbind și administrativ exact cum a considerat ea că este mai bine pentru bucureșteni. Nu pot să înțeleg cum Gabriela Firea a uitat de această plată vitală pentru cetățeni.   Să rămână fără bani e puțin probabil.Discutăm despre cel mai mare buget din țară, al Primăriei Capitalei, când vine vorba de autorități locale și discutăm de o primărie care a înființat 22 de societăți comerciale cu mii de angajați. Dacă discutăm despre această cheltuială critică cred că o putem pune în oglindă cu alte cheltuieli care, în momentul de față, nici măcar nu le vedem utilitatea darămite să fie critice. Deci nu știu dacă este incompetență sau pur și simplu…Poate nu mai vrea să candideze și vrea să lase această datorie viitorului primar", spune la RFI, Irina Zamfirescu, reprezentanta ActiveWatch.  

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: