Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Osemintele Reginei Mamă Elena, aduse din Elveția la Curtea de Argeș

mihai_si_regina_elena1.jpg

Mihai I cu mama sa, Principesa Elena a Greciei.
Image source: 
Foto: Arhivele Naţionale ale României, Cota: BU-F-01073-6-00041-68

La 71 de ani de la plecarea în exil şi la 37 de ani de la trecerea Reginei-mamă Elena a României la cele veşnice, osemintele sale vor fi aduse din Elveția la Curtea de Argeș.  Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, a decis aducerea rămășițelor pământești ale bunicii sale, Regina Elena, la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală, informează Familia Regală a României

"Şeful Casei Majestăţii Sale Custodelui Coroanei are onoarea de a anunţa decizia Majestăţii Sale Margareta de a repatria osemintele Reginei-mamă Elena a României. Regina Elena va odihni în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I. Sicriul va ajunge la Aeroportul Internaţional Otopeni vineri, 18 octombrie 2019. Ceremonia funerară va avea loc în Catedrală istorică Episcopală şi Regală sâmbătă, 19 octombrie 2019. Reînhumarea va avea loc în Pridvorul Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale", se arată într-un comunicat al biroului de presă al Custodelui Coroanei.

Filip Iorga, istoric: "O dorință veche a Regelui Mihai"

"Aceste demers de aducere în țară a osemintelor Reginei Elena împlinește și o dorință veche a Regelui Mihai. El și-a dorit foarte mult ca mama lui să se odihnească, să doarmă somnul de veci în România. Și e și normal să fie așa,  pentru că ea a fost Regina României, Regină Mamă, și face parte dintre figurile cele mai luminoase ale Casei Regale Române.”, explică la RFI, istoricul Filip Iorga. Regina Elena, iubită de români în perioada interbelică, este puţin cunoscută în zilele noastre, mai spune acesta.    

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: Potrivit  site-ului https://www.romaniaregala.ro. la 3 mai 1896, a venit pe lume, la Palatul Tatoi, lângă Atena, Regina-Mamă Elena a României, mama Regelui Mihai I. Alteţa Sa Regală Principesa Elena a Greciei şi a Danemarcei a fost fiica Regelui Constantin I al elenilor şi a Reginei Sofia (născută Principesă Imperială a Prusiei).  Regina Elena fost sora Regilor George al II-lea, Alexandru şi Pavlos ai Greciei. S-a căsătorit la Atena, la 10 martie 1921, cu Principele Moştenitor Carol, de care a divorţat la 21 iunie 1928. În 1940 a devenit Regina-Mamă a României. A murit în ziua de 28 noiembrie 1982, la Lausanne. Spre deosebire de Regele Mihai I, Regina Elena nu şi-a mai revăzut niciodată ţara.