Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viena, desemnată, pentru al doilea an la rând, cel mai bun oraş de trăit din lume

palatul_schonbrunn_alexander_eugen_koller.jpg

Sursa imaginii: 
www.schoenbrunn.at - photo: Alexander Eugen Koller

Potrivit unui clasament realizat de "Economist Intelligence Unit", Paris a fost retrogradat de pe locul 6 pe 25 din cauza impactului mişcării "vestelor galbene".

Deja în fruntea topului anul trecut, Viena îşi confirmă avantajele: infrastructura, calitatea aerului, oferta culturală, educativă şi medicală aproape de perfecţiune, într-un context de stabilitate de invidiat, potrivit analiştilor. După Viena se află Melbourne, care mulţi ani a ocupat primul loc, şi Sydney. 
Australia şi Canada domină Top 10, cu trei oraşe fiecare. Japonia este de asemenea prezentă cu Tokyo şi Osaka. Copenhaga, al doilea oraş european, se clasează pe locul 9 la nivel mondial. 
În fiecare an, 140 de oraşe sunt astfel evaluate pe o scară de 100 de puncte, în baza unor criterii precum nivel de viaţă, criminalitate, reţea de transport, acces la educaţie şi sistem de sănătate, stabilitate economică şi politică. 
Pentur prima dată s-a ținut cont și de efectele schimbărilor climatice asupra calităţii vieţii. În acest sens, New Delhi şi Cairo au fost sancţionate din cauza "calităţii slabe a aerului", a temperaturilor medii neatractive şi a unei aprovizionări cu apă insuficiente". 
Londra şi New York, confruntate cu percepţia unui risc semnificativ de criminalitate, terorism şi de infrastructuri supraaglomerate, se clasează pe locul 48, respectiv 58.
La coada clasamentului, se află cinci oraşe cel mai puţin primitoare: Damasc, Lagos, Dacca, Tripoli şi Karachi.