Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


MAE: Românul rănit în atacul terorist de la Kabul, în afara oricărui pericol

Ministerul Afacerilor Externe anunță, printr-un comunicat de presă, că românul rânit în urma atacului terorist de la Kabul este în afara oricărui pericol. Instituția a precizat că a fost activată Celula de criză în cadrul MAE.

„Ca urmare a atacului terorist care a avut loc la Kabul, din dispoziția Ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de criză din cadrul MAE. Colegul nostru rănit în timpul atacului din Afganistan este acum în afara oricărui pericol. Starea sa de sănătate este stabilă și urmează să fie transferat în Europa, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate.Totodată, în acest moment, sunt în curs de realizare formalitățile necesare pentru repatrierea corpului neînsuflețit al colegului decedat. Suntem alături de familia îndoliată și ne exprimăm regretul profund față de acest deznodământ tragic”, au transmis reprezentanții MAE.

„Conform datelor de la fața locului, mai multe persoane și-au pierdut viața și peste o sută au fost rănite. Atacul terorist a fost revendicat, în mod oficial, de către talibani. Pierderile noastre reprezintă o parte din cele suferite de comunitatea internațională, de partenerii și de aliații României. Clădirea Ambasadei României la Kabul a fost distrusă în proporție de 80%. Atacul terorist a avut loc într-o zonă rezidențială în care lucrau numeroși cetățeni străini și în care își desfășurau activitatea mai multe organizații internaționale, inclusiv misiunea diplomatică a României. Personalul misiunii diplomatice care se află în Afganistan este determinat să rămână pe plan local și să își continue activitatea. Acest subiect se află încă în discuție la nivelul autorităților române”, se mai arată în comunicatul de presă. 
MAE recomandă „ținând cont de natura sensibilă și complexă a situației, precum și din respect pentru familiile colegilor noștri afectați de această tragedie, ca informațiile pe această temă să fie tratate în spațiul public cu maximă responsabilitate şi prudenţă”. 

Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit după atacul terorist care a avut loc, luni seara spre marți, în Kabul.
Președintele Klaus Iohannis a decis, miercuri, să-l decoreze post-mortem pe diplomatul românul ucis la ambasada României de la Kabul cu ordinul național Steaua României în grad de cavaler cu însemn de război.
Cel puțin 16 persoane au murit, iar alte 119 au fost rănite după ce un vehicul a explodat în capitala afgană Kabul, în apropierea unei clădiri folosite de organizațiile internaționale, au informat serviciile de urgență, transmite Reuters.