Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Asigurații pot cere CNAS raportul cu decontările făcute în numele lor

Românii vor putea avea acces la decontările făcute de Casa Națională de Sănătate, în numele lor. Astfel, pacienţii ar putea avea acces la lista cu deconturile efectuate pentru fiecare dintre serviciile medicale, serviciile de îngrijire a sănătăţii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi celelalte servicii la care au dreptul, spune la RFI, inițiatorul proiectului de lege, deputatul USR Tudor Pop. Actul normativ a trecut de parlament și acum se află la promulgare la Președinție. 

La cerere, casa de asigurări de sănătate la care este luată în evidenţă persoana asigurată, trebuie să comunice, în termen de 45 de zile, persoanei lista cu serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale de care aceasta a beneficiat în anul precedent, decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Raportul CNAS trebuie să mai conțină contravaloarea acestora, numele furnizorilor care le-au efectuat/eliberat, precum şi data efectuării/eliberării acestora, explică inițiatorul proiectului de act normativ. Potrivit acestuia, lista cu decontările de care a benficiat asiguratul va putea fi accesată şi prin intermediul dosarului electronic al pacientului. 

Deputatul USR Tudor Pop spune că actul normativ "deschide un front de luptă" împotriva corupţiei din sistemul de asigurări de sănătate. “Cetățeanul, fie asigurat, fie din altă poziție, are dreptul de a fi informat legat de tot ceea ce se întâmplă în numele lui. Practic, asta am invocat și asta am cerut și CNAS. Transparența în tot ceea ce decontează folosind bani publici. Pentru că problema este mult mai profundă. Vine pe un val de corupție, un val care a identificat, anchetat și condamnat penal peste 22 de angajați ai casei, în ultimii 10 ani, și care ne-a costat pe noi, contribuabilii, aproximativ jumătate de miliard de lei. Bani care s-au dus în buzunarele mafiei din Sănătate ,în loc să se ducă pe îngrijirile bolnavilor", adaugă inițiatorul proiectului de lege, deputatul USR Tudor Pop.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: