Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Victoria în justiție a cocoșului Maurice face înconjurul lumii

maurice_bun.jpg

Maurice în brațele stăpânei sale, Corinne Fesseau, în grădina lor din Saint-Pierre-d'Oléron, 5 iunie 2019
Image source: 
AFP via rfi.fr

Cocoșul Maurice, cel care a obținut în tribunal dreptul de a cânta în voie cucurigu la ore matinale, după ce fusese acuzat de vecinii lui de pe o insulă din largul coastei atlantice a Franței, Ile d’Oleron, că ar fi prea vocal la ore matinale, este acum vedeta presei din întreaga lume.

Ca să ne poziționăm puțin geografic, vorbim despre a doua insulă cea mai mare a Franței, după Corsica, cu o lungime de 30 km și o lățime de 8 km. Insula are o suprafață de 174 km2 și mai mult de 21 000 de locuitori permanenți. Câțiva dintre ei - vecini care petrec doar câteva săptămâni de vacanță pe an aici, au fost atât de deranjați de cântecul cocoșului încât l-au dat în judecată pe motiv că îi trezea în zori.

Maurice a primit însă câștig de cauză de la judecător și acum poate răcni cucurigu din toată inima! Mai mult, stăpâna lui, a primit și 1000 de euro daune.

France24 scrie că victoria lui Maurice este de fapt o victorie istorică pentru toți francezii care își doresc un mod de viață liniștit, la țară.

”În bătălia pentru apărarea sufletului francez, cocoșul Maurice obține o mare victorie”, titrează și agenția Reuters.

Și New York Times a scris un reportaj amplu pe acest subiect: ”Într-o țară în care este simbol national, cocosul are dreptul sa cante. Mediul rural are dreptul la sunetele care îl definesc iar cei care își petrec aici vacanțele nu au de ce să schimbe regulile. Această controversă subliniază conexiunea vitală dintre Franța și tradiția sa agricolă”, comentează jurnaliștii americanii.

Jurnalul britanic The Telegraph  subliniază la rândul său că în luna mai, un primar din apropiere de Bordeaux a solicitat parlamentarilor francezi ca sunetele rurale cum ar fi cântecul cocoșului, al clopotului bisericii sau mugetul vacilor să fie înscrie în patrimoniul imaterial UNESCO.

 

Update, iunie 2020: Cocoșul Maurice a încetat din viață, la vârsta de 6 ani