Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anul școlar 2019-2020: Toalete în curte, transport lipsă sau inadecvat

Începerea anului şcolar i-a luat prin surprindere pe directorii a sute de unităţi de învăţământ din ţară.

În Bucureşti, trei grădiniţe au amânat cu o săptămână sau două primirea copiilor, pentru că muncitorii care fac reparaţii sunt încă departe să termine treaba.

Alţi 1.200 de şcolari din Capitală vor învăţa în trei schimburi, cu şantier la parterul clădirii. Durata orelor va fi și ea modificată în cazul lor: doar 30 de minute la ciclul primar şi 35 la gimnaziu, cu pauze de 5 minute.

Probleme sunt și legate de transport. Peste o sută de mii de elevi din ţară, care merg la şcoală cu autobuze sau microbuze, nu ştiu dacă în acest an şcolar le va fi decontat transportul, aşa cum prevede legea. Asociația elevilor din Constanța a dat în judecată Guvernul pentru că a plafonat decontarea navetei.

Probleme sunt însă și la microbuzele care fac naveta. Din cele peste 4.200 de autovehicule destinate transportului de elevi care au fost verificate de poliţişti, sute de microbuze şcolare au  ITP-ul expirat şi nu deţineau RCA.

Sistemul de educație românesc se mai confruntă însă cu o problem. Faţă de acum 30 ani, numărul celor pentru care va suna clopoţelul luni este mai mic cu două milioane. Unii dintre ei vor merge în continuare la toaletă în curte în cele 300 de școli care încă nu au rezolvat această problem reamintește la RFI, Daniela Vișoianu, expert în Educație.Să mai spunem că tot azi Consiliul Naţional al Elevilor organizează protestul ”Doliu pentru educaţie” pentru a-și arăta revolta faţă de trimiterea la şcolile profesionale a elevilor cu note mici la Evaluarea Naţională. Ministerul Educației a decis ca în 2020 să intre la licee de stat numai elevii care au susținut Evaluarea Națională și a căror medie de admitere este minimum 5.00 (cinci). Cei care nu reușesc să aibă media 5 la admitere vor fi direcționați spre școlile profesionale.