Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Protest | Doliu pentru educaţie: Învăţământul profesional, ”groapa de gunoi a sistemului”?

scoala.jpg

Image source: 
Le Monde.fr

Consiliul Naţional al Elevilor organizează, azi, protestul intitulat ”Doliu pentru educaţie”. Elevii vor să atragă atenția asupra problemelor din Edcucație și în special asupra unui Ordin de ministru. Legea în cauză, publicată deja în Monitorul Oficial, spune că elevii care obţin medii mai mici de 5 la Evaluarea Naţională sunt trimişi direct în şcolile profesionale.

Organizaţia susţine că măsura ar fi una nefundamentată, realizată pe repede înainte, care îi dezavantajează pe elevi şi anulează eforturile depuse în ultimii ani pentru a creşte prestigiul învăţământului profesional. În consecință, toţi elevii sunt îndemnați să poarte o banderolă neagră în prima zi de şcoală.

”Dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la practicile desuete din sistemul de învăţământ românesc, care valorifică interesele personale ale politicienilor în detrimentul nevoilor reale ale elevilor din România”, au transmis reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor.

”Ordinul de ministru care trimite elevii cu media mai mică de 5 la Evaluarea Naţională direct în şcolile profesionale contribuie la consolidarea percepţiei conform căreia învăţământul profesional reprezintă «groapa de gunoi» a sistemului”, au mai transmis organizatorii protestului, care le cer și părinţilor şi profesorilor să se relieze protestului.

”Elevi, părinţi, profesori – voi sunteţi comunitatea şcolară. De la noi ar trebui să vină schimbarea, noi trebuie să ne ridicăm împotriva măsurilor populiste, nefundamentate, izvorâte din interese şi orgolii personale şi să apărăm educaţia. Alăturaţi-vă protestului «Doliu pentru educaţie», iar luni, când păşiţi pe poarta şcolii, faceţi-o cu o banderolă neagră pe braţ. Este felul nostru de a spune: aşa nu se mai poate”, declară Antonia Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Administraţia Prezidenţială a criticat acest ordin de ministru, apreciind că avem de a face cu ”un demers mai degrabă segregaţionist, care nu ţine cont de individualitatea fiecărui elev”.

În replică, Ministerul Educaţiei a transmis că măsura a fost luată pentru a oferi "un drum mai bun în viaţă elevilor aflaţi la final de gimnaziu".

"Ea a fost concepută tocmai pentru a le oferi acestora o şansă în plus de a învăţa o meserie, urmând ca apoi să îşi suplimenteze pregătirea, în funcţie de evoluţia propriilor competenţe, inclusiv prin studii teoretice şi prin susţinerea examenului naţional de Bacalaureat. (...) Este regretabil faptul că în aceste zile au fost lansate în spaţiul public opinii politice care tind să inducă în eroare şi să genereze panică în rândul elevilor şi părinţilor cu privire la opţiunile tinerilor în procesul de educare", arată MEN.