Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Călin Ciutu: 5 minute durează înregistrarea la votul prin corespondență pentru românii din Marea Britanie

Miercuri este ultima zi de înscriere pentru votul în diaspora la alegerile prezidențiale, iar cifrele sunt îngrijorătoare. Doar 1% din românii din diaspora s-au înscris până acum pe listele de alegători sau au optat pentru votul prin corespondență.

Cu două luni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale de pe 10 noiembrie, un singur procent din totalul cetăţenilor români din diaspora s-a înscris pe listele de alegător din străinătate sau s-au înregistrat pentru votul prin corespondenţă.   

Cei mai responsabili s-au dovedit a fi românii din Marea Britanie, după cum declară Ambasadorul României la Londra.

Călin Ciutu locuiește în Marea Britanie unde lucrează ca programator. Este unul dintre puținii români care vor vota prin corespondență. Spune că procedura de înregistrare nu e deloc birocratică, e foarte rapidă și a ales-o din cauză că la alegerile precedente, deși a mers de la prima oră la secția de votare, a fost nevoit să aștepte o oră pentru a-și exprima votul.Termenul de înscriere la votul prin corespondeță ar putea fi prelungit însă până la 15 septembrie prin ordonanță de urgență în ședința de mâine a Guvernului.

Înregistrarea se poate face online aici: https://www.votstrainatate.ro/

 
Călin Ciutu în dialog cu Andreea Pietroșel