Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mită în scrumieră și torpedo, la RAR. Zeci de polițiști și funcționari sunt cercetați

rar_2.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Zeci de percheziții au loc, miercuri, în Capitală și în județele Sibiu, Vâlcea și Mureș. Procurorii vizează destructurarea unei rețele formate din polițiști, intermediari și funcționari publici ai Registrului Auto Român. Gruparea s-ar fi ocupat cu înmatricularea ilegală a autovehiculelor.

ACTUALIZARE: Contactaţi de News.ro, reprezentantii RAR spun că nu pot comenta informaţiile apărute până la finalizarea anchetei, dar subliniază că nu tolerează acte de corupţie în interiorul instituţiei şi că, dacă acestea sunt descoperite şi dovedite, legea trebuie aplicată.

.....................................................................

Întrucât printre cei vizați de anchetă se numără și polițiști și funcționari ai RAR, investigația este coordonată de Direcţia Generală Anticorupţie, structură specializată a Ministerului Afacerilor Interne pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului ministerului.

În total, 47 de percheziții au avut loc în județele Sibiu, Vâlcea și Mureș, precum și ridicări de acte de la RAR București, în trei dosare care vizează fapte de corupție. Conform procurorilor, mai mulți polițiști, reprezentanți ai Registrului Auto Român și intermediari sunt bănuiți că înmatriculau mașini cu probleme tehnice, peste rând sau falsificând acte.

Mai exact, în perioada 2017-2019, un agent de de poliţie ar fi efectuat operaţiuni comerciale de vânzare a unor autoturisme second hand, fără ca veniturile obţinute şi activităţile desfăşurate să fie declarate şi nici menţionate în documentele specifice.

Totodată, din cercetări rezultă că, în derularea activităţilor comerciale, agentul de poliţie a fost sprijinit de persoane fizice şi funcţionari ai unor instituţii publice de pe raza judeţului Sibiu.

Surse apropiate anchetei spun că toată operațiunea era posibilă prin infracțiunea dării de mită. Șpăgile se dădeau în torpedoul maşinii şi în scrumieră, pentru a nu fi observate uşor, afirmă aceleași surse.

Date din dosar

La Sibiu, ofițerii DGA, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, fac 16 percheziţii domiciliare şi pun în executare 20 mandate de aducere în Sibiu, Vâlcea şi Mureş, mandate emise pe numele unor suspecţi, dintre care 3 lucrători MAI.

„În cadrul dosarului penal constituit la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, sunt cercetaţi 8 funcţionari din cadrul unei instituții publice (7 din Sibiu şi unul din Vâlcea), pentru fapte de corupţie legate de atribuţiunile de serviciu referitoare la procedura de inspecţie a vehiculelor în vederea înmatriculării. Totodată, sunt cercetați 3 angajați M.A.I., pentru fapte de corupţie în legătură cu procedura de înmatriculare a vehiculelor (luare de mită și trafic de influență) și 9 persoane fizice fără calitate specială implicate în săvârşirea faptelor sub forma complicităţii (intermediari care se ocupau cu identificarea de clienţi, preluarea sumelor de bani şi remiterea ulterioară către angajaţii instituției publice)”, arată DGA.

La Vâlcea, ofițerii DGA, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, fac 24 percheziții pe raza județului, dintre care 12 la o instituție publică, 11 la locuințe ale unor persoane fizice și una la sediul unei societăți comerciale.

Dosarul penal constituit la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea a fost înregistrat la data de 1 august 2017, ca urmare a sesizării din oficiu a Serviciului Județean Anticorupție Vâlcea și vizează suspiciuni privind săvârșirea, de către funcționari publici și alte persoane, a unor infracțiuni de corupție, săvârșite în perioada 2017-2019, în legătură cu activități de identificare, omologare și verificare a stării tehnice a vehiculelor.

La Mureș, ofițerii D.G.A., sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș efectuează 7 percheziții domiciliare, dintre care două la un agent de poliție, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană. De asemenea, pun în executare un mandate de aducere pentru audierea unei persoane în calitate de suspect.