
Social
Moartea unei fete care nu a fost lăsată să asiste la un meci de fotbal stârnește furie în Iran
fata_iran.png

Sara Khodayari, de 29 de ani, devenise un adevărat simbol al luptei suporterițelor iraniene, al căror acces pe stadioanele de fotbal este interzis prin lege în Iran.
Pe 12 martie ea s-a degizat în bărbat pentru a intra pe stadionul Azadi din Teheran, unde se juca meciul dintre echipa sa favorită, Esteghlal Teheran și echipa saudită Al-Ain, în Cupa Campionilor Asiei. Dar a fost reperată de oamenii de ordine și închisă pentru patru zile în închisoarea Quarchak, cunoscută pentru condițiile improprii de detenție.
După câteva luni, pe 3 septembrie, ea s-a dus la Palatul de Justiție din Teheran ca să-și recupereze telefonul, care-i fusese confiscat. Potrivit relatării unei prietene, cineva ar fi anunțat-o atunci că un judecător a condamnat-o la 6 luni de închisoare pentru fapta comisă în martie. Sara ar fi cerut să vorbească cu judecătorul dar i s-ar fi spus că acesta e în vacanță.
La ieșirea din Palat, fata și-a dat foc. A fost dusă la spitalul Motahari din Teheran, cu arsuri de gradul trei pe aproape tot corpul și cu grave afecțiuni pulmonare.
Luni 9 septembrie, la ora 4 dimineața, a fost declarat decesul fetei. Un val de proteste s-a declanșat pe rețelele de socializare, cu hastagul #BlueGirl (”Fata albastră”, referire la culoarea echipei sale favorite). Mulți fotbaliști, artiști, jurnaliști și chiar deputați iranieni și-au exprimat indignarea și au cerut ridicarea interdicției legale, astfel încât femeile să poată participa la orice meci de fotbal.
Niloufar (pseudonim), de 26 de ani, o tânără jucătoare la un club profesionist de fotbal din teheran, a transmis: ”O fată a murit din cauza unor decizii stupide ale unor fanatici. Niște criminali... Sunt furioasă, aproape că nu pot vorbi... Toți fotbaliștii, care câștigă milioane de dolari an de an și care nu fac nimic ca să oprească această nebunie... Pun doar câte o observație critică pe Instagram. De ce nu fac grevă generală? De ce nu îngenunchează, așa cum fac fotbaliștii americani, în semn de solidaritate? (referire la protestele din SUA împotriva violenței față de persoanele de culoare - nota redacției) De ce FIFA nu face nimic? Trebuie să terminăm cu această normalizare a răului. Moartea unui om nu este ceva banal....”
Membrii familiei lui Sara au declarat presei locale că au primit amenințări din partea unor înalți demnitari, care le-au interzis să-și exprime în public indignarea, sub pretextul că moartea fetei ar fi ”un caz de securitate națională”.
Mari cluburi europene reacționează
Clubul spaniol FC Barcelona a reacţionat oficial, prin intermediul reţelei de socializare Twitter, într-o postare în care condamnă discriminarea femeilor atât în Iran, cât şi la nivel mondial: "FC Barcelona este foarte tristă de aflarea morţii lui Sahar Khodayari, odihnească-se în pace. Fotbalul este un joc pentru toată lumea - barbaţi ŞI femei, şi oricine ar trebui să se poată bucura de jocul frumos împreună, pe stadioane"
AS Roma este o altă echipă importantă care a avut o reacţie, de asemenea, pe Twitter:
"AS Roma este galben-roşie, dar astăzi este galben-albastră (n.r. culorile echipei preferate ale lui Sahar Khodayari). Fotbalul are rolul de a ne uni, nu de a ne dezbina. Acum este timpul ca toată lumea din Iran să aibă acces să se bucure de meciurile de fotbal împreună"
FIFA trimite o delegație în Iran
”O delegație a FIFA se va deplasa în curând în Iran pentru a discuta posibilitatea de a permite femeilor de a intra pe stadion la meciul de calificare pentru Cupa Mondială din octombrie”, a transmis FIFA la solicitarea AFP, fără a da mai multe detalii.
Meciul de calificare va opune Iranul cambodgiei, și va avea loc pe 10 octombrie.
Sursele citate de AFP spun că delegația va fi formată din trei persoane și că va purta discuții cu oficiali ai Federației de Fotbal iraniene, fără a preciza dacă vor avea loc și întâlniri cu autoritățile.