Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia condamnată la CEDO să plătească despăgubiri către 4 şcoli în limba română din Transnistria

cedo.jpg

Image source: 
https://www.echr.coe.int

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publice opt hotărâri ce includ 17 cauze privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. 

CEDO condamnă Rusia la plata a peste 130.000 de euro către 4 şcoli în limba română din Transnistria. Reclamanţii sunt profesori, angajaţi, părinți și elevi ai instituțiilor de învățământ cu predare în grafie latină. 
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat violarea dreptului la instruire, la respectarea vieţii private şi de familie, dar şi a dreptului la libertate şi siguranţă de către guvernul rus, care susţine regimul separatist de la Tiraspol. 
În comunicatul CEDO se aminteşte că, în luna februarie 2014, directorul Liceului Teoretic Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev, contabila şi şoferul acestei instituţii de învăţământ au fost opriţi de către miliţia transnistreană, iar ulterior au fost lipsiţi de libertate. Ei au fost învinuiţi de contrabandă cu mijloace băneşti, când încercau să treacă la aşa-zisa 'vamă' (între Republica Moldova şi Transnistria) salariile plătite de Chişinău profesorilor şcolii respective.