Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pădurarii, uciși pe capete de hoții de lemne. Silva: Nu ne putem apăra. Cerem ajutorul autorităților!

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

5 pădurari au fost uciși în ultimii ani de către hoții de material lemnos. Semnalul de alarmă este tras de Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva. În fața hoților, personalul silvic este lipsit de apărare, spun silvicultorii, care atrag atenția că legea nu le permite pădurarilor să folosească arma din dotare pentru a se apăra. Liderul Federației Silva, Silviu Geană, spune la RFI că lucrurile nu mai pot continua așa. ”Avem nevoie de intervenția autorităților și de ajutorul Poliției și al Jandarmeriei”, spune Silviu Geană, care vorbește și despre o acțiune publică a federației sindicale pe care o conduce.

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva își exprimă îngrijorarea și revolta cu privire la intensificarea acțiunilor de agresiune fizică de o violență fără precedent îndreptate în ultima perioadă împotriva personalului silvic care își face datoria apărând pădurea de hoții de lemn.

În ultimele zile au avut loc două evenimentele tragice, în urma cărora un silvicultor - pădurarul Gorcioia Răducu, din cadrul Ocolului Silvic Pașcani, Direcția Silvică Iași, și-a pierdut viața în timpul exercitării activității de pază a pădurii, fiind ucis cu bestialitate de un grup de infractori surprinși la furat de lemn, iar un alt silvicultor – maistrul de vânătoare Bostan Mihai, din cadrul Ocolului Silvic Borca, Direcția Silvică Neamț, a fost bătut de un grup de infractori care i-au sustras și arma de serviciu, amenințându-l cu moartea.

Precizăm că în ultimii ani alți 4 pădurari au fost omorâți (pădurar Oul Ieronim - Bistrița-Năsăud, pădurar Boboc Dănel - Gorj, pădurar Chiriță Victor - Dolj, pădurar Dogaru Gheorghe - Brașov), iar peste 650 de pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au fost atacați de infractorii surprinși în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (mașini, locuințe, anexe gospodărești, sedii administrative, etc.).

La toate acestea au contribuit în mare măsură și retrocedările cu sau fără drept de păduri, îndepărtarea personalului silvic și lăsarea fără pază a cca 10 % din suprafața împădurită a țării, precum și sumedenia de reglementări legislative apărută după anii 1990 care a avut oricare alt scop în afară de asigurarea integrității fondului forestier național, apărarea interesului național și protejarea silvicultorilor care, iată, plătesc chiar cu prețul vieții apărarea acestor păduri.

În acest context, Federația Silva solicită și va susține prin toate mijloacele legale, alături de sindicatele din silvicultură, modificarea în regim de urgență a Statutului Personalului Silvic și a cadrului legislativ existent pentru a asigura o protecție reală a personalului silvic.

Prin modificarea Statutului Personalului Silvic trebuie obligatoriu redată demnitatea profesiei de silvicultor, întărită autoritatea silvicultorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu, asigurată dotarea cu armament de serviciu și mijloace tehnice de apărare, cu mijloace de transport și comunicații adecvate, cu uniforme de serviciu, includerea în condiții speciale de pensionare a silvicultorilor și asigurarea unor condiții decente de muncă și salarizare pentru întreg personalul silvic.

Referitor la proiectul de modificare și completare a Statutului Personalului Silvic, Federația Sindicatelor Silva a solicitat intervenția și sprijinul Președinției României, Guvernului României, Parlamentului României, Comisiei pentru agricultură, silvicultură din Camera Deputaților, Ministerului Apelor și Pădurilor, Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Confederației Sindicale Naționale Meridian, Federației pentru Apărarea Pădurilor, Societății inginerilor silvici ”Progresul Silvic”.

Pentru susținerea acestor solicitări, Federația Silva organizează o adunare publică în data de 24 septembrie 2019, între orele 10-14, în fața sediului Camerei Deputaților, zona Parc Izvor, la care au fost invitați să participe alături de silvicultori din întreaga țară: domnul Klaus Werner Iohannis – Președintele României, doamna Viorica Dăncilă – Prim Ministru al Guvernului României, domnul Teodor Meleșcanu – Președintele Senatului României, domnul Marcel Ciolacu – președintele Camerei Deputaților, domnul Alexandru Stănescu - Președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, domnul Ioan Deneș – Ministrul Apelor și Pădurilor, domnul Gheorghe Mihăilescu – Director General al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, domnul Ion Popescu – Președintele Confederației Sindicale Naționale Meridian și reprezentanți ai unor organizații sindicale și profesionale reprezentative pentru sectorul silvic din România.

Ascultă interviul acordat RFI de liderul Federației Silva, Silviu Geană:

 
Liderul Federației Silva, Silviu Geană, despre agresiunile asupra pădurarilor