Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mafia permiselor auto: ”Permise de conducere se dau nelegal în cel puțin 20 de județe” (fost consilier MAI)

catuse_si_euro.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

În contextul dosarului de corupție de la Serviciul de Permise Giurgiu, unde șeful instituției și primarul unei comune au fost reținuți, un fost consilier din Ministerul Afacerilor Interne vorbește despre neregulile din sistem, într-un interviu acordat RFI. El susține că, din informațiile pe care le are, în cel puțin jumătate din județele țării se petrec ilegalități de tipul celor din Giurgiu.

Procurorii anticorupție au deschis în Giurgiu unul dintre cele mai importante dosare în care sunt implicați polițiști de la serviciul permise, după dosarul din 2008 de la Pitești, când zeci de funcționari publici au fost condamnați.

13 instructori și polițiști au fost aduși la audieri, după ce oamenii legii au descins în 26 de locații la Serviciul Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Giurgiu şi la locuinţele unor poliţişti şi instructori auto.

După mai multe ore de audieri, șeful Serviciului de Permise Giurgiu și primarul comunei Valea Dragului, Marin Mototolea, care ar fi asociat la o școală de șoferi la care soția este administrator, au fost reținuți, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, obținerea nelegală a permisului auto costa între 300 și 500 de euro. Modul de operare al acestora era cel clasic în astfel de cazuri. Banii ajungeau de la viitorii șoferi la polițiștii examinatori prin intermediul instructorilor. Prin această metodă, sute de persoane care nu știu să scrie sau să citească ar fi obținut nelegal permise auto.

Moraru: În cel puțin 20 de județe se dau permise pe modelul Giurgiu

Fostul consilier din cadrul MAI Adrian Moraru declară într-un interviu acordat RFI că rețele precum cea de la Giurgiu există în foarte multe din județele țării. ”Poate nu în toată țara, dar cel puțin în 20 dintre județele țării se dau permise într-un mod asemănător celui din Giurgiu”, susține Moraru, actual director al Institutului de Politici Publice.

Fostul consilier din cadrul ministerului mai afirmă că există astfel de rețele pentru că MAI a eșuat în tentativa de a se reforma. În toată această chestiune, factorul politic este extrem de important, el asigurând sau chiar coordonând ilegalitățile, spune Adrian Moraru, care atrage atenția că șefii din Poliție sunt în continuare numiți politic.

”Am asistat personal la telefoane pentru a se interveni pentru diverse lucruri, spre exemplu pentru a fi returnat permisul de conducere, solicitări venite chiar din zona politică”, afirmă fostul consilier din MAI.

Adrian Moraru spune că soluția pentru eliminarea acestor acte de corupție ar putea fi ca managerii acestor instituții să fie din zona civilă sau ca respectivii manageri să fie înstruiți în afara țării pentru a-și însuși cunoștințe despre cum se conduc instituțiile în Occident.

Ascultă interviul:

 
Fostul consilier din cadrul MAI Adrian Moraru, despre mafia permiselor de conducere