Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începe campania de vaccinare antigripală gratuită

gripa.jpg

200 de români au murit, în 2018, din cauza gripei
Sursa imaginii: 
AFP / LIONEL BONAVENTURE

Campania de vaccinare antigripală gratuită începe mai devreme în acest sezon, respectiv din a doua jumătate a lunii octombrie. Ministerul Sănătății anunță că a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin, cu 200.000 mai multe față de anul trecut.  Imunizarea este gratuită pentru persoanele cu risc mare de îmbolnăvire, precum cei peste 65 de ani, bolnavii cronici sau femeile însărcinate.  Însă, și cei care nu se află la risc trebuie să vaccineze,spune la RFI, prof. Alexandru Rafila,  președintele Societății Române de Microbiologie.  200 de persoane au murit anul trecut din cauza virusului antigripal, unii dintre acestea fiind persoane tinere, fără nicio afecțiune. "Gripa se caracterizează prin debut febril, frisoane și stare de astenie marcată. Fiind o infecție virală, nu se tratează cu antibiotice", mai spune prof. Alexandru Rafila.      

Primele 50 000 de doze de vaccin au ajuns deja în teritoriu și sunt utilizate pentru imunizarea personalului medical. Din a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite și celelalte doze de vaccin, astfel încât să înceapă și vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie.  „În ultimii doi ani am făcut pași importanți pentru îmbunătățirea activității de vaccinare. Campaniile de vaccinare și informare „door-to door” pentru vaccinarea antirujeolă au dus la creșterea numărului de copii vaccinați în zonele defavorizate unde s-au derulat. Anul acesta primim finanțare europeană pentru implementarea mai multor măsuri care vizează creșterea gradului de vaccinare în România. Iar în această toamnă începem mai repede vaccinarea antigripală a personalului medical, cea mai expusă categorie de persoane la îmbolnăvire”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății. 

„Singura modalitate de prevenire a infecție gripale, modalitate specifică,  este vaccinarea. Din această cauză, este indicat să ne vaccinăm înaintea începerii circulației virusurilor gripale, perioada scurtă între momentul vaccinării și apariția unui răspuns imun protector este de circa două săptămâni. Cel mai bine este să ne vaccinăm în lunile octombrie și noiembri”, explică la RFI, prof. Alexandru Rafila,  președintele Societății Române de Microbiologie.   Potrivit acestuia, "gripa se caracterizează prin debut febril, frisoane, dureri musculare, acestea sunt foarte puternice, stare de astenie marcată și bineînțeles cu sindrom respirator- nas înfundat, tuse-dar față de alte tipuri de viroze, ea se poate complica mai ales la persoanele cu afecțiuni cronice și le poate pune viața în pericol. Fiind o infecție virală, gripa nu se tratează cu antibiotice", mai spune prof. Alexandru Rafila. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: