Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Psiholog: ”Te duc eu acasă”, metoda folosită probabil în cazul din Dâmbovița

olandez.jpg

Olandezul Johannes Visscher, principalul suspect din acest caz, s-ar fi sinucis la scurt timp după întoarcerea din România
Olandezul Johannes Visscher, principalul suspect din acest caz, s-ar fi sinucis la scurt timp după întoarcerea din România

”Pedofilii își pregătesc în detaliu agresiunile, câștigându-le mai întâi încrederea copiilor”. Explicația psihologului Mihaela Dinu, de la organizația Salvați Copii, vine în contextul uciderii fetiței din Dâmbovița. Într-un interviu acordat RFI, psihologul detaliază modul prin care acționează de obicei pedofilii, subliniind că, în aceste condiții, devine foarte importantă prevenția. ”Copiii trebuie să fie atenționați atât în familie, cât și la școală și prin intermediul mass-media”, spune Mihaela Dinu.

Psihologului Mihaela Dinu explică faptul că ”pedofilii se pregătesc înaintea agresiunilor. Ei cunosc dezvoltarea psihologică și emoțională a unui copil, își planifică din timp acțiunile prin mesaje, gesturi, îi ademenesc pe copii prin obiecte, dulciuri, jucării, prin lucruri care ar putea fi interesante pentru un copil”.

De cealaltă parte, ”copilul nu realizează pericolul, el este dornic de a lega legături, prietenii, relații”. În cazul de față, mai spune psihologul, având în vedere că au apărut imegini cu copilul pe scaunul din față al mașinii, ”este posibil ca agresorul să fi venit cu mesajul ”am să te duc eu acasă”, iar copilul să se fi urcat în mașină de bună voie, fără să prevadă pericolul.

Întrebată ce se poate face pentru prevenirea acestui tip de situații, specialistul de la Salvați Copiii afirmă că ”părinții sunt cei care trebuie să le transmită copiilor să nu vorbească cu persoane străine și să nu se urce în mașini necunoscute. De asemenea, în momentul în care au nevoie de ajutor, dacă sunt urmăriți sau agresați pe stradă, să strige după ajutor”.

Tot la capitolul prevenție intră și educația și sfaturile pe care cei mici le pot primi la școală sau prin intermediul campaniilor de informare din mass-media.

Mihaela Dinu mai afirmă că, din informațiile publice reiese că sunt din ce în ce mai multe cazuri de agresiune asupra copiilor. ”Cele mai multe astfel de situații se întâmplă în medii familiare copiilor, cu persoane care le-au câștigat încrederea”, conchide psihologul.

Ascultă interviul integral:

 
Psihologului Mihaela Dinu, de la organizația Salvați Copii, despre cazul din Dâmbovița