Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce este biotehnologia și la ce ne ajută?

biotehnologie.jpg

Sursa imaginii: 
raportuldegarda.ro

Evenimentul anual “Săptămâna Europeană a Biotehnologiei” a fost marcat în România prin Conferinta de Medicina Personalizata, care a inclus si simpozionul “Valoarea adăugată a biotehnologiei și a medicamentelor biologice în sistemul de sănătate din România”, organizat marți de Centrul pentru Inovație în Medicină (InoMed).

"Biotehnologia este o metodă prin care putem obține din microogranisme sau celule produse alimentare - pâine, brânză sau bere - sau medicamentoase care au schimbat fața multor boli care erau considerate incurabile. Săptămîna aceasta se vorbește foarte mult despre educație în biotehnologie", ne-a declarat Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, în direct, în matinalul RFI.

"Biotehnologia intervine în procesul de fabricație a mai mult de 20% din toate medicamentele comercializate. Mai mult de 350 de milioane de pacienți din întreaga lume beneficiază de biotehnologia din domeniul sanitar, utilizând medicamente pentru tratamentul și prevenția bolilor cronice, inclusiv infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, scleroza multiplă, multe tipuri de cancer, fibroza chistică, leucemia, diabetul, hepatita și alte boli rare sau infecțioase", a declarat Marius Geantă.

Biotehnologia, care este folosită de peste 6.000 de ani, stă la baza fabricării a mii de medicamente de care beneficiază, la nivel mondial, peste 350 de milioane de pacienți. Acestea se folosesc în tratamentul sau pentru prevenirea multor boli grave, inclusiv cancerul, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, scleroza multiplă, diabetul, astmul bronșic sever, artrita reumatoidă și bolile autoimune.

"Un domeniu care se bazează din ce în ce mai mult pe progresele biotehnologiei este industria, în care se se înregistrează, de altfel, rezultate din ce în ce mai promițătoare. Biotehnologia „albă” este ramura industrială a biotehnologiei, care utilizează enzime și microorganisme pentru a obține produse chimice, produse alimentare, hrană pentru animale, detergenți, celuloză și hârtie, textile și bioenergie", a încheiat Marius Geantă.

 
AUDIO / Interviu cu Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină