Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Airbnb și Booking, interzise în România? Ce spune un consultant în turism

dispar_platforme_airbnb_booking_consultant_turism_reglementare.jpg

Legea turismului ar putea afecta platforma Airbnb (Sursa foto: pixabay)
Legea turismului ar putea afecta platforma Airbnb (Sursa foto: pixabay)

Platformele Airbnb și Booking au intrat în vizorul autorităților române. Legea turismului inițiată de Guvern prevede obligativitatea site-urilor dedicate închirierii de spații de cazare de a nu promova anunțurile pentru structuri neînregistrate sau neclasificate. Documentul a fost adoptat tacit de Senat, fără nici o dezbatere parlamentară. Ultimul cuvânt îl va avea însă Camera Deputaților. Prevederea respectivă ar putea afecta cele două platforme amintite, unde mii de turiști își rezervă anual inclusiv apartamente în regim hotelier. Unii internauți se tem că autoritățile vor să interzică Airbnb și Booking, deși nu există o intenție exprimată oficial în acest sens.

Consultantul în turism Traian Bădulescu spune la RFI că domeniul trebuie într-adevăr reglementat, însă crede că nu se poate pune problema interzicerii unor platforme ca Airbnb și Booking în România: ”Cred că regula este bună, pentru că în România avem mulți deținători de hoteluri, de pensiuni, de vile, de apartamente în regim hotelier, care își plătesc impozitele și taxele la stat, sunt autorizați și clasificați de către Ministerul Turismului și ar fi o concurență loială ca toate structurile de cazare, pornind de la apartament, până la cel mai mare hotel să fie clasificate și autorizate”.

El subliniază că aceste platforme se înscriu în noile tendințe tehnologice: ”Este noua tendință a tehnologiei, trăim în secolul 21. Singurul aspect e că trebuie bineînțeles reglementate și trebuie să respecte legile fiecărei țări. Reglementate, nu interzise. De ce să interzicem totuși o afacere care este pe val și mulțumește atât proprietarii, furnizorii, cât și clienții? Dar clar, e nevoie de reglementare, firește”.