Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Semnal de alarmă al medicilor: "A crescut numărul fumătorilor tineri"

fumat.jpg

Image source: 
RFI

În România, la nivelul lui 2018, 30,7% dintre adulţii cu vârsta de minimum 15 ani (40,4% bărbaţi şi 21,7% femei), adică 5,63 de milioane adulţi, au consumat curent (zilnic sau ocazional) tutun sub orice formă (produse din tutun care se fumează, produse fără fum şi produse cu tutun încălzit), arată studiul global privind tutunul la adulţi (GATS), publicat marţi de Ministerul Sănătăţii şi realizat prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

"E îngrijorătoare situația la grupa de vârstă 15-24 de ani. S-a început să se fumeze cu mult mai mult. De la 22 la sută la 2011 s-a ajuns acum la 33 la sută. Dependența de nicotină este foarte mare la tineri. Inhalarea unor particule solide afectează indubitabil mucoasa respiratorie. Tot vorbim de 10 ani despre mirajul țigărilor electronice, dar nimeni nu ne ia în seamă", a declarat Magda Ciobanu, medic pneumolog la Institutul Marius Nasta, în direct la matinalul RFI.

În general, 76,5% dintre adulţii români în vârstă de 15 ani sau mai mult au auzit de ţigări electronice, 11,3% le-au folosit măcar o dată, iar 3,4% au fost consumatori curenţi ai acestor produse. Între adulţii care au consumat măcar o dată ţigări electronice, vârsta medie de iniţiere a fost de 31,8 ani. Principalul motiv citat pentru utilizarea ţigărilor electronice (printre adulţii care au folosit curent ţigări electronice) au fost : "Pot fi consumate în momentele şi în locurile în care fumatul de tutun nu este permis" (63,9%), urmat de “Să renunţ la fumat” (59,3%).

"Noi tot atenționăm oamenii: nu avem cum să băgăm în plămâni doar vapori, se introduc și alte substanțe periculoase pentru sănătate, iar în timp vă voi spune exact ce nume de boli vor apărea la fiecare dintre dumneavoastră. Nu contează că va fi cancer sau pneumonie lipoidă, are vreo importanță numele? Este deja foarte grav. Efectele începerii fumatului înseamnă practic introducerea în corp a unor substanțe toxice", a concluzionat Ciobanu.

Dintre fumătorii care au fost la medic în ultimele 12 luni, 76,2% au fost întrebaţi despre istoricul lor privind fumatul, iar 57,1% dintre ei au fost sfătuiţi de către un cadru medical să renunţe la fumat (58,5% dintre bărbaţii fumători şi 55,4% dintre femei). Proporţia celor cărora li s-a recomandat să renunţe la fumat a fost maximă pentru grupa de vârstă 65 de ani sau mai mult (60,8%) şi minimă pentru grupa de vârstă 15–24 ani (38,5%).

 
Interviu cu Magda Ciobanu, medic pneumolog la Institutul Marius Nasta în matinalul RFI - 26 septembrie 2019