Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine este Nao, terapeutul robot?

robobun1.png

Sursa imaginii: 
Andrei Cucu

Nao este socotit drept cel mai spectaculos robot umanoid din întreagă lume. A ajuns să lucreze în peste 200 de instituții de învățământ, vorbește 22 de limbi de circulație internațională și a fost prezentat în mai bine de 100 de țări din întreagă lume.E robotul dezvoltat de compania americana Robot for Autism.

Datorită specialiștilor români, Nao a învățat și limba română. Nao și Zora, așa se numesc cei doi roboți umanoizi care au ajuns în primăvara acestui an la Asociația Centrul Terapeutic Marea Neagră care sprijină copiii cu autism. NAO glumește, dansează, salută, cântă, spune povești, pune întrebări și mai ales știe o mulțime de trucuri pentru a putea să-i cucerească pe cei mai mici elevi.

NAO vorbește limba română datorită colaborării cu Universitatea Politehnică din București, iar ZORA folosește engleza datorită parteneriatului cu compania americană Robot Lab.

La rugămintea părinților care au copiii diagnosticați cu autism, reprezentanții Asociației Centrul Terapeutic Marea Neagră au pornit în turneu prin țară cu Nao și Zola. Prima oprire a fost la Iași.

Cristina Gemănaru, coordonatorul Centrului Marea Neagră din Constanța a explicat: „Nao vorbește limba română. Are softul adaptat. Zora, al doilea robot vorbește în limba engleză, răspunde la comenzile în limba engleză dar ceea ce este important este faptul că face diferite activități. Roboții au ajuns la Constanța în primăvara acestui an. Am reușit să-i cumpărăm printr-un concurs de proiecte.Costul celor doi roboți este de 37.000 de euro. Noi îi folosim pentru programe de intervenție terapeutică pentru copiii cu tulburări de dezvoltare.Dar mergem și în școli pentru programe educaționale. Reușim să le captăm atenția. Răspund mult mai promt în fața robotului decît în fața profesorului. Ar trebui cîte un roboțel în fiecare școală. Putem să le predăm lecții de geografie, de exemplu”.

Cristina Gemănaru spune că dincolo de terapie, roboții pot transforma orele de la școală : „Trebuie să înțelegem că, uneori, trebuie să găsim o motivație foarte puternică pentru copii. Putem să le predăm orele altfel. Să vină cu plăcere la școală”.

Paula Marcu e reprezentanta unei asociații care sprijină copiii cu autism. A venit cu micuții: ”E super. Sunt fascinați de cei doi roboței. Nu mai vor să plece”, a povestit Paula Marcu.

În alt colț al sălii, Matei, un băiețel cu autism e și el cucerit de Nao. „ Matei are autism. Robotul e super. Foarte educativ. Le este ușor să învețe. El a început fără nici un cuvînt și a ajuns să povestească după imagini. Nao l-ar ajuta mult. Pentru cei cu salarii minime, sunt doar cinci ore pe săptămînă de terapie. E bine dar ar trebui să fie mai multe. Despre terapie și alte programe aflăm din părinte în părinte. Comunicarea este foarte proastă”, a povestit mămica lui Matei.

Primarul municipiului Iași le-a cerut asociațiilor ieșene să depună proiecte pentru a putea trece în bugetul pe anul viitor sumele necesare cumpărării roboțeilor: „ Fac apel către organizaţiile neguvernamentale de profil să aplice pentru achiziţionarea acestor roboţei. Nu ne mulţumim niciodată cu recuperarea unui singur copil, dar dacă reuşim să recuperăm măcar un singur copil, preţul acestui roboţel este mult prea mic”. Mihai Chirica și-a amintit că, atunci cînd era copil, era fan Star Wars și nu își închipuia că roboțeii din film vor deveni realitate.

După Iași, Nao și Zora vor ajunge la Galați.