Consiliul cetățenilor: un experiment democratic în regiunea germanofonă a Belgiei

poza_gherghi.jpg

Consiliul cetatenesc germanofon
Sursa imaginii: 
Parlamentul regiunii germanofone a Belgiei

O premieră în Belgia si în Europa, în regiunea germanofonă si-a început activitatea un consiliu cetățenesc, un mini parlament format nu din oameni politici aleși, ci din cetățeni desemnați prin tragere la sorți.

Ne aflăm în estul Belgiei, la frontiera germană, mai precis la Eupen unde o reuniune inedită este pe cale să înceapă. 

Un grup de persoane se reunește pentru prima dată acum în septembrie 2019. Ne întrebam în acest moment: este Belgia un laborator al democrației sau o pionieră a democrației participative? Răspunsul va veni cu timpul o dată ce un experiment dezvoltat acum în regiunea germanofonă își va aduce primele roade. 

Iată, o mâna de cetățeni locuind în cele nouă comune care formează regiunea germanofonă din Belgia se reunesc de la jumătatea lunii septembrie și propun proiecte de lege. 

Ideea este  complet nouă și prin urmare niciodată experimentată pâna acum, deși ea are un nume – acela de democrație participativă.

Consiliul cetățenesc a fost creat în februarie 2019, prin decret, de parlamentul regiunii germanofone. 

El are un dublu scop, acela  de a-i apropia pe cetățeni de lumea politică – pe care o pot astfel înțelege mai bine – și de a-l plasa pe cetățean la baza deciziilor care afectează direct comunitatea. 

Iar scopul nu este ca cetățenii astfel „aleși” să devină politicieni, ne explică René, unul dintre membrii Consiliului cetățenesc.

Consiliul a fost constituit deci prin tragere la sorți printre cetățenii care s-au înscris pe o listă și deci s-au arătat interesați de acest proiect. O primă tragere la sorți a dus la crearea unei liste de 115 cetățeni, din aceștia au fost aleși doar 12 pentru a face parte din Consiliu. Lor li se adaugă alte șase persoane cu rolul de „participanți la dialog” și în fine șase reprezentați ai grupurilor politice din parlamentul regional. 

La alcătuirea Consiliului s-a ținut cont de un echilibru între femei și bărbați, vârsta, ocupație și statut social. 

Dar cum s-a ajuns aici? 

Ideea este de fapt mai veche și-și are originile în înființarea unei asociații cetățenești grupate în jurul unui interes precis: îngrijirea copiilor. La baza acestei inițiative, o tânără mamă care a creat o listă de persoane disponibile în regiunea sa pentru a lua copii de la scoală și a-i supraveghea până la venirea părinților. 

In 2017, Oona – tânara mamă- a creat o platformă internet și un numar de telefon pentru a-i informa pe părinți de posibilitatile de existente în imediata lor proximitate:

Asa s-a născut ideea cooperării acesteia care se traduce acum printr-un Consiliu cetățenesc abilitat să facă propuneri de lege parlamentului regional. 

De fapt, acest consiliu alege o listă de teme pe care le supune dezbaterii publice în regiune. De acolo pleacă proiecte concrete către parlamentul germanofon, care în mod normal trebuie să le ia în discutie. 

Deputații germanofoni au însă obligația să argumenteze orice orice refuz de a dezbate o temă propusă. 

Diferiții analiști politici se arată mai mult sau mai puțin încântați de această idee. Pentru unii, acesta este doar un alt experiment printre multele încercate în Europa. Pentru alții, acest Consiliu cetatenesc este mai democratic chiar decât un referendum. 

Cu timpul se va constata cine are dreptate. Un prim bilanț al activității acestui consiliu este așteptat în septembrie 2020. 

 

 

 
Consiliul cetatenilor : un experiment democratic în estul Belgiei