Ambasadoarea Franței la București: “Vrem să dăm o voce puternică victimelor violenţei domestice”
Mesajul Ambasadoarei Franţei în România, Michele Ramis, către victimele violenţei domestice, care sunt sfaturile doamnei Ramis şi cum au reacţionat ieşencele care sunt victime ale violenţei domestice, dupa întâlnirea cu ambasadoarea Franţei în România (Reportaj RFI).
Centru Hecuba din Iaşi ocroteşte 17 mame şi 30 de copii. Toţi, victime ale violenţei domestice. În după amiaza zilei de vineri, 27 septembrie, privirile trecătorilor se opreau asupra celor şase copii îmbrăcaţi în port popular cu flori în mînă. Stăteau în faţa centrului Hecuba ocrotiţi de un grup mare de reporteri.
-De ce sunteţi aici, întreb curioasă o fetiţă frumuşică foc. O cheamă Maria.
-Aşteptăm doi oameni mari, răspunde timidă.
Îi spun că urmau să fie vizitaţi de ambasadoarea Franţei în România, de principesa Maria şi de primarul oraşului, Mihai Chirica.
Face ochii mari. O mai întreb dacă ştie ce e Franţa. Răspunde după o pauză mare de gîndire.
-O ţară în care se vorbeşte engleza.
Toată lumea rîde, iar atmosfera se destinde. Şi, pentru că oficialii întîrzie, vorbim despre Franţa şi apoi învăţăm cuvinte în limba franceză. Maria a fost împreună cu mama şi fraţii săi în trei centre de prevenire a violenţei domestice. Toţi copiii care se joacă în curtea centrului Hecuba poartă povara abuzului familial.
Delegaţia ajunge la centrul Hecuba.
-Bienvenue, spun copiii în cor. Iar un căţel pufos ca de pluş se repede către picioarele doamnei Michele Ramis si a principesei Maria. Doamnele rîd, iar directorul Fundaţiei Hecuba, Florina Emacu, explică:
-E căţelul pentru terapie.
Florina Emacu povesteşte: ”Avem la terapie o femeie cu o poveste de viaţă deosebită. A venit acum trei sau patru ani la centru împreună cu copiii. Era agresată de soţ. Am lucrat şi cu ea şi cu soţul. Am aflat că o bătea pentru că aşa văzuse în familie că procedaseră şi tatăl şi bunicul lui. Şi-a schimbat comportamentul şi s-au împăcat. Au plecat cu toţii în Italia. Anul acesta bărbatul a murit într-un accident şi ei s-au întors aici. Mama e foarte traumatizată, iar căţelul pentru terapie e de ajutor”. Şi fiecare dintre femeile care stau în pragul apartamentelor de la Hecuba are o poveste a supravieţuirii.
Ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, principesa Maria şi primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, merg şi vorbesc cu ieşencele din centru.
-Să vedeţi şi trofeele şi medaliile, îi spune o tînără doamnei Michele Ramis.
-”O la la!” e prima exclamaţie.
Are 27 de ani, patru copii şi a fost victimă a violenţei domestic. Ce a discutat cu Michele Ramis, cu ce a rămas după vizita ambasadoarei?” A fost foarte surpinsă că deşi sunt atît de tînără am patru copii. Unul dintre ei are autism dar terapia merge bine. Fetiţa are multe distincţii la matematică. M-a încurajat şi din discuţie mi-am dat seama că merită să lupt, copiii mei merită. Şi am învăţat că nu sunt singură” povesteşte tînăra mama. Îşi doreşte doar o casă. E bine în centru dar nu e acasă.
Femeile se strîng lîngă cele două doamne venite în vizită. Copiii se joacă.
-Să vedeţi şi expoziţia. Sunt creaţiile lor, spune plină de emoţie directorul Fundaţiei Hecuba.
Expoziţia o cucereşte pe ambasadoarea Franţei: ”Două lucruri m-au uimit. Copiii sunt echilibraţi deşi au interiorizat foarte multă violenţă. Al doilea lucru, această expoziţie cu creaţiile copiilor. Nu am simţit în creaţiile lor nici o urmă de violenţă. Acest centru reuşeşte să extirpe toată violenţa transmisă şi de mamă care este victimă”.
-Un sfat pentru femeile care sunt victime ale violenţei domestice
-”E complicat. Agresorul e în casă. Trebuie să vorbească în exterior, să ceară ajutor, să fie abile, să aibă curajul să iasă din casă, să fie înţelepte şi să îşi protejeze copiii”, răspunde Michele Ramis. După mai bine de o oră, ambasadoarea Franței şi principesa Maria sunt de-ai casei, cum se spune în Moldova.
”Să spunem că aceste violenţe domestice sunt inacceptabile”
Ambasadoarea Franţei în România a declarat că a fost foarte impresionată de central Hecuba. A spus că este util să existe asemenea structuri care să ocrotească femeile, victime ale violenţei domestice.
”Am venit aici deoarece suntem femei ale căror voci sunt ascultate. Suntem voci cu rezonanţă şi dorim să le dăm o voce victimelor violenţei domestice care nu pot să se exprime. Şi să spunem că aceste violenţe domestice sunt inacceptabile, sunt încălcări ale drepturilor omului” a precizat Michel Ramis.
La rîndul ei, principesa Maria a spus că “a fost impresionată. Este un loc foarte important iar acest subiect este mai aproape de inima mea“. Primarul municpiului Iaşi, Mihai Chirica, a precizat că ”mulţumeşte Ambasadei Franţei şi Casei Regale. Violenţa domestică afectează toată comunitatea europeană. Ne confruntăm, ca orice autoritate publică, cu o incoerenţă legislativă în protejarea femeii ca mamă, soţie sau ca gen feminin. Avem o incoerenţă în aplicarea legii atunci cînd trebuie să intervină un poliţist în cazul violenţei domestice. Iaşul are tot lanţul acestei proceduri. Avem un centru unde preluăm violenţa care se întîmplă imediat, avem comisia de extragere a victimei din domiciliul conjugal. O echipă mixtă care intervine atunci cînd sunt raportate violenţe domestice în desfăşurare. Avem Hecuba unde le ocrotim 18 luni, o grădiniţă şi un număr de locuinţe unde să relocăm familiile”.
Primarul joacă apoi fotbal cu puştii. Michel Ramis şi principesa Maria stau de vorbă în curte cu ieşencele, victime ale violenţei domestice.
Nu se mai dau plecaţi, spune cu obidă un jurnalist obosit.
În curînd se înserează, iar vizita se încheie. Va fi o simplă vizită şi atît, se întreabă toţi? ”Ambasada Franţei are un program de activităţi de susţinere a victimelor violenţei domestic care ia forma unei pledoarii dar şi de schimburi de experienţă şi de expertiză. Avem o colaborare cu Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse. Tocmai pentru a organiza ateliere, schimburi, formări. Dar atenţie. E în două sensuri. Experienţele ne învaţă reciproc. Avem multe de învăţat de la România, dar şi România poate să pună în practică soluţii găsite în altă parte”a precizat ambasadoarea Franţei în România.