Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Patru noi cămine studențești la Iași - desenate doar pe hîrtie

univ_cuza_iasi.jpg

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Cu multe critici la adresa Guvernului și cu îngrijorare. Astfel a început anul universitar la Iași. Cu îngrijorare pentru că, spun profesorii universitari, școala nu poate fi izolată de contextul general al țării. Rectorul Universității Tehnice, profesorul Dan Cașcaval, s-a plâns că nu este susținut de Executiv. Patru cămine care trebuiau construite de patru ani sunt și acum doar pe hârtie. Ca în fiecare an, universitățile din Iași au avut un mesaj comun - cer o finanțare reală a nevoilor educației. Un reportaj de Violeta Cincu:

”Puncte slabe? Căminele. Puncte forte? Profesorii universitari sunt superbi”, povestește un student din anul al II-lea la Universitatea „ Alexandru Ioan Cuza”.

Iașul e viu. Au venit studenții. Ceremoniile de deschidere a anului academic au început însă sub semnul îngrijorării. Profesorul Daniel Condurache de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și de la Universitatea Tehnică spune că imaginea societății românești actuale se reflectă și în școală: ”Plin de speranțe și îngrijorare. Școala nu poate fi izolată de contextul general în care se mișcă. Cu speranță! Tinerețea lor te hipnotizează și îți vor da speranța că lucrurile nu vor sta pe loc sau că vor merge înapoi!”

Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, profesorul Dan Cașcaval spune că ”universitatea a avut anul acesta cel mai mare număr de candidați din ultimii zece ani. 3300 de studenți la Licență, 2000 la Master. Sunt 300 din Republica Moldova. A crescut numărul de studenți din țările non UE. Aproape o sută. Avem și doi studenți din Mexic”.

Și de aici încep nemulțumirile. Dan Cașcaval spune că nu se simte susținut de Guvern: ”Am cerut o suplimentare de locuri. Aproape 300 de locuri la Licență. Ministerul ne-a alocat 80 de locuri. Nu mă simt susținut. Cele patru cămine alocate Iașului de către Compania de Investiții nu au depășit stadiul de proiect. Au trecut trei ani de la momentul alocării. Investițiile în infrastructură sunt reduse. Tot ceea ce se face se face din fonduri proprii”.

De cealaltă parte, rectorul Universității „ Alexandru Ioan Cuza” spune că a plouat cu investiții: ”Investițional avem unele în plan, altele în intenție. Am tipărit o broșură, o să o distribuim și o să aveți informațiile...” .

Potrivit tradiției, universitățile își aleg un reprezentant care transmite la deschiderea anului academic un mesaj comun. Profesorul Vasile Vintu, Universitatea de Agronomie spune că universitățile trebuie finanțate la nevoile reale. Dar, rectorul UTI a avut și un mesaj mai puțin obișnuit pentru studenți. Pentru că în municipiu e criză de locuri de parcare iar traficul e sufocant: „Politica noastră este cel puțin în campus, fără mașini. Eu am locuit în campus și am mers pe jos”.