Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Universitatea de la Cluj, cea mai veche din țară, a făcut ”pui” în România și Ungaria

univ_babes_bolyai.jpg

Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca
Image source: 
cluju.ro

Data de 1 octombrie este ziua în care este celebrat începutul anului universitar. Cea mai veche universitate din România este cea din Cluj. Precursorul Universității Babeș-Bolyai este Colegiul Major Iezuit, înființat în anul 1581. Universitatea clujeană a făcut ulterior mai mulți ”pui”, reprezentați de universități din România și din Ungaria.

Fondatorul învățământului superior clujean este iezuitul italian Antonio Possevino. Acesta a fost desemnat de Ștefan Bathory, rege al Poloniei și principe al Transilvaniei, să fondeze o universitate la Cluj.

Antonio Possevino a adus la Cluj 11 profesori de la Universitatea din Vilnius, care au început să predea în limba latină. De-a lungul secolelor, colegiul iezuit a  suferit numeroase transformări.

În anul 1872, la Cluj, învățământul a fost reorganizat, sub numele Universității Franz Jozef, care oferea cursuri în limba maghiară. Exista și o catedră de limba și literatura română, iar un profesor român, Grigore Moldovan, a devenit rector al acestei universități, în perioada 1906 - 1907.

După Primul Război Mondial, Transilvania s-a unit cu Regatul României. Profesorii maghiari de la această universitate au refuzat să depună jurământul de credință față de România. Universitatea maghiară a plecat în refugiu la Budapesta, apoi la Seghedin, unde această instituție de învățământ și-a continuat activitatea. Unul dintre profesorii ei, Albert Szent-Gyorgy, avea să primească Premiul Nobel pentru Medicină în 1937.

La Cluj, a fost refondată o universitate românească. La început, a purtat numele de Universitatea Daciei Superioare, apoi a primit numele de Regele Ferdinand I, din 1927. A devenit una dintre cele mai bune universități din România, până în 1940, când Transilvania de Nord a fost cedată Ungariei. Facultățile de Litere și Filosofie, de Medicină și de Drept, au plecat în refugiu la Sibiu, iar cea de Științe a fost refugiată la Timișoara, în timp ce la Cluj a revenit... universitatea maghiară.

În 1945, după război, refugiul s-a sfârșit, iar universitatea românească a revenit la Cluj. Însă unii dintre profesori s-au stabilit definitiv la Sibiu și la Timișoara, unde au pus bazele unor noi universități. La Cluj au rămas și unii dintre profesorii universității maghiare, care au creat o nouă universitate, numită Bolyai. Alții au plecat la Târgu-Mureș, unde au format Universitatea de Medicină și Farmacie.

La Cluj, universitățile românească și maghiară au fuzionat și au format Universitatea Babeș-Bolyai de azi, care are ”pui” la Seghedin, la Timișoara, la Sibiu și la Târgu-Mureș.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 1 octombrie 2019