Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ce legătură are Ziua Recunoștinței cu Black Friday

ziua_recunostintei.jpg

”Prima Zi a Recunoștinței, la Plymouth”, pictură de Jennie A. Brownscombe
Image source: 
Wikipedia

În 3 octombrie 1883, președintele american Abraham Lincoln proclamă Ziua Recunoștinței, Thanksgiving Day, drept Zi națională, care se serbează în a patra joi din noiembrie. Aflați din Pagina de istorie de azi de unde vine tradiția grațierii curcanului, dar și ce legătură are sărbătoarea cu ”Black Friday”.

În Regatul Unit, Ziua Recunoștinței este o altă denumire pentru Ziua Recoltei și se sărbătorește în biserici și în sate într-o duminică după strângerea recoltei, fără a fi o sărbătoare deosebit de importantă.

Binecunoscuta sărbătoare nord-americană - Ziua Recunoștinței, ”Thanksgiving în engleză” sau ”Jour de l'Action de grâces”, în franceză datează încă din vremea pionierilor care au început să se așeze pe teritoriile americane. Se spune că această sarbătoare datează încă din 1623, dar abia în 1863, în timpul Războiului Civil, a devenit o sărbătoare federală oficială, când președintele Abraham Lincoln a proclamat o zi națională pentru “Recunoștință și rugăciune către Tatăl nostru binefăcător, care sălășluiește în Ceruri”, în a patra zi de joi din noiembrie.

În Canada, ziua de Thanksgiving se sărbătorește în a doua zi de luni din octombrie, ca mulțumire pentru o recoltă bogată și are tot origini europene.

Mâncăruile care se servesc în această zi de sărbătoare sunt originare de pe continentul american. Preparatele specifice zilei sunt: cartofi dulci, sos de afine, plăcintă de dovleac, porumb dulce și alte legume umplute. Curcanul joacă un rol central în celebrarea Zilei Recunoștinței, iar din această cauză sărbătoarea mai poartă numele și de “Ziua Curcanului”. O altă tradiție practicată cu ocazia acestei sărbători este grațierea, de către președintele american în funcție, a unui curcan. Gestul este simbolic, iar curcanul salvat nu va ajunge pe masă, ci într-o fermă istorică în care își va continua liniștit existența. Tradiția își are originea de pe vremea președintelui Harry Truman, când organizația crescătorilor americani de curcani prezentau o pasăre președintelui. De abia în 1989 președintele George Bush senior, a grațiazat curcanul, o tradiție pe care Barack Obama a ”îmbogățit-o”, când, într-un an a decis să grațieze doi curcani.

De ziua Recunoștinței nu se muncește, este zi oficială liberă, la fel ca și ziua de vineri ce-i urmează. Practic sunt patru zile libere, perioadă de călătorii și vizite, în care familia se reîntregește. În Statele Unite majoritatea afacerilor (în afară de magazine) sunt închise joi și vineri în săptămâna cu Thanksgiving pentru a permite angajaților să se reunească, cu familia.

Președințe Franklin D. Roosevelt a încercat să extindă sezonul Crăciunului, care începea, în general, în perioada Zilei Recunoștinței. Ca să impulsioneze economia, a mutat data sărbătorii în a treia joi din noiembrie. Însă nu toate statele s-au conformat, astfel că, în 1942, Roosevelt a emis o proclamație prin care Ziua Recunoștinței a rămas ”bătută în cuie” în a patra joi din noiembrie. A doua zi după Ziua Recunoștinței, denumită „Black Friday” (sau „Vinerea Neagră”) este prin tradiție o zi în care comercianții oferă reduceri mari de prețuri, care produc cozi mari la mai toate mall-urile.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 3 octombrie 2019