Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce riscă utilizatorii de țigări electronice

tigari_electronice_pixabay.jpg

Image source: 
pixabay.com

Leziuni pulmonare asemănătoare cu cele provocate de expunerea la gaze toxice. Asta riscă utilizatorii de țigări electronice, relevă un nou studiu medical din Statele Unite. 

Biopsiile plămânilor a 17 persoane afectate de boli pulmonare asociate utilizării ţigărilor electronice în Statele Unite, dintre care două decedate, au dezvăluit leziuni similare cu cele provocate de expunerea la gaze toxice, scrie Agerpres.

''Seamănă cu leziunile directe, similare cu cele observate în cazul unei expuneri la emanaţii chimice toxice, gaze sau agenţi toxici'', a explicat medicul Brandon Larsen de la spitalul Mayo Clinic Arizona, autorul studiului publicat în jurnalul medical New England Journal of Medicine.

Pacienţii studiaţi nu reprezintă decât un eşantion mic din cele peste 800 de persoane afectate, identificate până în prezent în Statele Unite. Niciunul dintre aceste cazuri nu confirmă unul dintre diagnosticele înaintate iniţial, pneumonia lipoidă, care apare atunci când uleiurile penetrează plămânii.

''Din ceea ce am observat în studiul nostru, estimăm că majoritatea cazurilor implică contaminanţi chimici, derivaţi toxici sau alţi agenţi nocivi conţinuţi în lichidele pentru ţigările electronice'', a continuat Brandon Larsen. 

Începând cu data de 27 septembrie, autorităţile federale americane au confirmat 12 decese. O investigație a început încă din iulie pentru a stabili cauza exactă a îmbolnăvirilor. Cel mai frecvent, persoanele afectate sunt tineri, utilizatori ai ţigărilor electronice. Trei sferturi dintre aceştia au utilizat în ţigările electronice e-lichide cu THC, agentul psihoactiv al canabisului, achiziţionate adesea de pe piaţa neagră. Experţii presupun că unul sau mai mulţi aditivi stau la baza cazurilor de îmbolnăviri, pacienţii manifestând dificultăţi de respiraţie.