Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Octombrie, luna dedicată prevenției cancerului de sân

Octombrie este luna dedicată prevenirii cancerului la sân. Numită și luna „roz”, în această perioadă femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție sănătății. Datele Societății Europene de Oncologie Medicală arată că, în România, peste 9000 de femei sunt diagnosticate, anual, cu cancer mamar, respectiv o femeie la fiecare oră. În lupta împotriva acestei boli, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a pregătit mai multe campanii.

Între 5 și 17 octombrie, peste 1.000 de femei din mediul rural vor beneficia de examinari medicale gratuite în vederea depistării cancerului de sân, în cadrul campaniei “Nu am făcut destul”. Campania este derulată, anual, de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, care își propune să convingă femeile despre cât de important este să mergi la medic, să poți preveni sau să iei măsuri imediate odată ce afecțiunea a fost depistată. “Rata de prezentare la medic este mai mică în mediul rural, unde și accesul la informație este limitat”,  spune la RFI, Cezar Irimia, președintele FABC.

Cezar Irimia, președintele FABCÎn România, cele mai multe femei depistate cu cancer mamar ajung la doctor în stadiul 2 sau 3 al bolii. Este și cazul Antoanetei Istrate, diagnosticată cu această boală în urmă cu 11 ani.

Antoaneta Istrate, supraviețuitoare a cancerului mamar“Cancerul de sân a devenit o boală tratabilă și chiar curabilă, în măsură în care acesta este depistat la timp. Pentru a ajunge la această țintă, este foarte important efortul de educare în privința depistării precoce, pentru toate femeile. Autopalparea poate fi un prim pas în direcția unei diagnosticari timpurii a cancerului de sân, cu condiția că orice suspiciune să fie investigată suplimentar de un medic, explică Dragoș Median, șeful Compartimentului de Oncologie Medicală, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia din Capitală.

Dr.Dragoș Median, șef Compartiment Oncologie Medicală, Spitalul Clinic Filantropia (București) 
   
Tot în luna octombrie, se derulează și campania denumită "Are nevoie de tine. Vorbește cu EA!", ce își propune să fie aproape de femeile diagnosticate cu cancer de sân și să le ofere speranţă şi susţinere pe parcursul tratamentului. Astfel, vor fi oferite  2.500 de hope kit-uri femeilor aflate în tratament în spitale din București și din țară. Hope kit-ul conține, printer altele, materiale educaționale despre  cancerul de sân și produse de îngrijire. De asemenea, în perioada 7-20 octombrie, în Centrul Comercial Orhideea din Capitală, cu sprijinul unor studenți la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, femeile vor fi învățate cum să își facă autopalparea sânilor, prin intermediul unor mulaje anatomice speciale și al unui film educațional. Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer cu care se confruntă femeile, motiv pentru care autoexaminarea regulată a sânilor trebuie să devină un obicei constant în viața oricărei femei. Informații despre cancerul de sân dar și despre campanile derulate în această lună pot fi obținute de pe siteul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (https://fabc.ro/) sau  https://invingemcancerul.ro/