Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"În sfârşit părăsim infernul din Moria". 500 de solicitanți de azil, transferați în Grecia continentală

lesbos.jpg

Moartea unei femei într-un incendiu accidental a fost urmată de un val de proteste ale migranţilor împotriva condiţiilor "inumane" de pe insula Lesbos, din tabăra Moria, considerată cea mai aglomerată din Europa.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Giorgos Moutafis

Ministrul german de interne atenționează asupra unui potențial aflux de migranți mai mare decât în 2015. Horst Seehofer spune că numărul de refugiați în creștere din insulele grecești este un indicator în acest sens. Între timp, 500 de solicitanţi de azil au fost transferați de pe insula Lesbos pe continent. 

Majoritatea solicitanţilor de azil care au ajuns azi de pe insula Lesbos în nordul Greciei continentale sunt familii afgane şi iraniene.

"În sfârşit părăsim infernul din Moria", a spus Fayiout Beniz, un afgan care a trăit în tabăra Moria aproape un an. "Stăteam la coadă şase ore pentru hrană, nu aveam toaletă şi nici apă pentru a ne spăla", a povestit el pentru AFP. "Fiecare zi era un coşmar", a spus afganul.

În total, pe cele cinci insule din Marea Egee, (care reprezintă centre de înregistrare şi de primire a migranților) între care şi Lesbos, trăiesc peste 26.200 de persoane, la o capacitate de 6.300 de locuri.

Pentru prima dată în ultimii 3 ani, Grecia a redevenit în acest an principala poartă de intrare în Europa. Guvernul conservator al lui Kyriakos Mitsotakis, la putere de trei luni, a anunţat înăsprirea procedurii de azil pentru a facilita expulzarea în Turcia a celor cărora nu li se acordă acest drept. Reamintim că Ankara a fost de acord să îi împiedice pe migranţi să ajungă în blocul comunitar, în baza unei înţelegeri din 2016 prin care UE a promis 6 miliarde de euro pentru a-i sprijini pe refugiaţi în Turcia.

În acest context Seehofer spune răspicat „Trebuie să îi ajutăm mai mult pe partenerii noştri europeni pentru a controla graniţele externe ale UE”.

Germania a acceptat peste un milion de refugiaţi în 2015 şi 2016, dar cifrele au scăzut de la un an la altul de atunci.

Seehofer a declarat că va lucra cu viitoarea şefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a face tot posibilul să împiedice repetarea situaţiei din trecut.