Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chiștoacele de țigări, campanie de strângere și conștientizare

mucuri.jpg

Image source: 
RFI

Campania "Nu aruncați chiștoace" adună tot mai mulți voluntari. Ideea campaniei este aceea de a aduna chiștoacele de țigări din anumite zone și pentru a conștientiza oamenii să folosească scrumierele și cutiile de gunoi. Răzvan Bușulescu, co-fondator al campaniei, ne-a dat mai multe amănunte în această dimineață la matinalul RFI. 

Pe 8 iunie a avut loc prima acțiune de strâns chiștoace, în Piața Unirii din București, la care au participat aproape 10 oameni, voluntari și prieteni de pe Facebook. Pentru că „rezultatele acțiunii au fost uimitoare, iar presa a manifestat interes cu privire la eveniment”, cei doi bărbați și-au propus să organizeze în fiecare lună câte o astfel de ieșire. La cea din iulie au venit 25 de persoane, care au colectat 5,7 kilograme de chiștoace, iar la cea din august – tot atâtea persoane au strâns, într-o oră, 4,8 kilograme.

"Noi am făcut acțiunile astea în vara asta și pe plajă, iar acolo situația nu se poate contoriza. Partea bună e că administratorii plajelor ne-au primit cu brațele deschise pentru că era o mare problemă și pentru ei. Am căutat soluții împreună", ne-a declarat Bușulescu.

Nu numai ţigările sunt nocive pentru sănătate, ci şi deşeurile lor (mucurile) sunt nocive pentru floră şi faună. În fiecare an sunt aruncate în natură 72 de miliarde de mucuri de ţigară, la nivel mondial. În România, se aruncă pe jos 2,9 miliarde de chiştoace, anual. Mucurile de ţigară nu sunt biodegradabile, ele rezistând în natură timp 5-20 de ani, timp suficient pentru a produce poluare şi a pune în pericol viaţa animalelor, dar şi a oamenilor. 

"Noi facem campania asta de conștientizare, dar o dată pe lună facem și acțiuni de strângere. Următoarea acțiune e pe 17 octombrie. Ideal ar fi să se recicleze aceste mucuri. La noi se încearcă treaba asta, ori în mase plastice ori în ciment", a concluzionat Bușulescu.

 
Interviu cu Răzvan Bușulescu, co-fondator campanie "Nu arunca chiștoace" - Matinal RFI 8 octombrie 2019