Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Doi morți în urma unui atac armat în Germania

halle_atacator.jpg

Extremismul de dreapta, o temă relansată în Germania după atacul de la Halle
Extremismul de dreapta, o temă relansată în Germania după atacul de la Halle
Image source: 
MDR TV

Doi oameni au murit după ce mai multe persoane au deschis focul în centrul oraşului est-german Halle, încercînd să pătrundă în sinagogă. În clădire se aflau în jur de 80 de persoane care participau la sărbătoarea evreiască Iom Kipur. Focuri de armă au fost trase şi în oraşul din apropiere, Landsberg. Unul dintre făptaşii din Halle a fost arestat. Poliţia este în căutarea celorlaţi atentatori. Postul de televiziune MDR a difuzat o fotografie cu unul dintre atacatori. Procuratura federală anunță că atentatul ar putea avea la bază motive extremiste de dreapta.

Mai multe persoane au deschis focul asupra unor oameni aflaţi în apropierea sinagogii din oraşul Halle din landul est-german Saxonia anhaltină. Două persoane au fost împuşcate. Potrivit unor martori prezenţi, citaţi de mass-media germană, făptaşii ar fi încercat să atace sinagoga în care se aflau între 70 şi 80 de persoane.

Azi se sărbătoreşte Iom Kipur - Ziua ispășirii, considerată cea  mai importantă sărbătoare evreiască.

În jurul prînzului, poliţia locală a informat populaţia pe Twitter despre acest incident. Totodată a cerut locuitorilor să nu-şi părăsească căminile. Postul de radioteleviziune est-german, MDR, a relatat că după anunţul poliţiei centrul oraşului, unde se află sinagoga şi cimitirul evreiesc, s-a golit de oameni. Întreaga zonă a fost închisă.

La scurtă vreme după ce a început să se răspîndească ştirea despre atacul din Halle, s-a anunţat că şi în localitatea Landsberg, situată la 15 km de Halle, au fost trase focuri.

În jurul orei 14,30 s-a precizat că în incidentul din Halle au fost implicaţi cel puţin două persoane. Cei doi făptaşi au reuşit să fugă. Unul dintre ei era îmbrăcat într-un soi de uniformă militară de camuflaj şi a purtat o cască. După atac, cei doi au fugit cu o maşină, apoi s-au despărţit. Unul a luat un taxi şi a fost prins de poliţie. Televiziunea germană (ARD) a relatat că s-a tras şi asupra unui chioşc de döner.

Autorităţile nu au precizat dacă există vreo legătură între atacul din Halle şi împuşcăturile din Landsberg.  

În urma incidentelor, s-a contramandat la Halle o adunare, dedicată aniversării a 30 de ani de la începerea „demonstraţiilor de luni” contra regimului comunist din fosta Republică Democrată Germană.

Între timp, au fost luate măsuri sporite de siguranţă în mai multe localităţi. Astfel, în Leipzig elevii n-au avut voie să părăsească şcolile. În jurul orei 15 s-a anunţat că elevii din unele şcoli au fost evacuaţi. Paza în faţa sinagogii din Leipzig a fost întărită.

Înainte de incidentul din Halle, Germania a fost zguduită luni de o întîmplare mai puţin dramatică. Un sirian a lovit mai multe maşini cu un camion furat. Incidentul neelucidat a avut loc la Limburg, situat în landul vest-german Hesa. Acţiunea nu s-a soldat cu victime. Făptaşul a fost reţinut. Autorităţile susţin că sireanul nu a activat în organizaţii islamiste. Nu se cunosc motivele făptaşului, învinuit de tentativă de omor.