Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Petrolier iranian lovit în Marea Roșie

2019-10-11t102536z_1040457682_rc1d780b2530_rtrmadp_3_mideast-iran-tanker.jpg

Petrolierul iranian Sabiti
Petrolierul iranian Sabiti inainte de atac
Sursa imaginii: 
REUTERS via West Asia News Agency

Un petrolier iranian a fost lovit vineri dimineață în Marea Roșie, fapt care ar putea duce la o nouă escaladare a tensiunilor dintre Teheran și Riyadh. Incidentul survine la puțin timp după atacarea unor instalații petroliere din Arabia Saudită.

Potrivit unei declarații a Companiei naționale care gestionează tancurile petroliere iraniene, exploziile au fost "cauzate probabil de lovituri de rachete". Loviturile au provocat daune extinse și există scurgeri de petrol în Marea Roșie. Dar echipajul este în siguranță și nava este sub control,  se mai spune în declarație.

Este pentru prima dată când un petrolier iranian ar fi ținta unui atac în Marea Roșie, transmite corespondentul RFI din Teheran.

Evenimentul vine după o serie de alte incidente petrecute în Golful Persic și Marea Arabiei împotriva tancurilor și navelor din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Patru nave au fost atacate într-un port Emirate, în iunie. O lună mai târziu, alte doi tancuri au fost lovite de rachete în Marea Arabiei. De fiecare dată, Arabia Saudită și Statele Unite au acuzat Iranul că s-ar fi aflat în spatele acestor atacuri, acuzații pe care Teheranul le-a respins.

Acest atac împotriva unui petrolier iranian vine după cel din 14 septembrie, împotriva instalațiilor petroliere din Arabia Saudită.

De atunci, tensiunea dintre Iran și Arabia Saudită a tot crescut, reamintește corespondentul RFI.

Atacul asupra petrolierului iranian in Marea Rosie