Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Liderele ”jihadului feminin”, pedepsite aspru de justiție

notre_dame.jpeg

Madani şi Gilligmann au încercat să doteneze o maşină plină cu butelii de gaz, în septembrie 2016, în faţa restaurantelor situate în apropiere de Notre-Dame, la Paris
Madani şi Gilligmann au încercat să doteneze o maşină plină cu butelii de gaz, în septembrie 2016, în faţa restaurantelor situate în apropiere de Notre-Dame, la Paris
Sursa imaginii: 
France24

Patru femei acuzate de terorism, considerate simbol al ”jihadului feminin”, au fost condamnate la închisoare de către justiția franceză. Ele au fost găsite vinovate că, în 2016, au încercat să detoneze o maşină în apropiere de Catedrala Notre-Dame din Paris.

După şase ore de deliberări, Curtea cu juraţi specială a pronunţat un verdict aproape identic cererilor procurorilor. Ornella Gilligmann, mamă a trei copii, condamnată la 25 de ani de închisoare, a izbucnit în lacrimi, în boxa acuzaţilor, la citirea verdictului, iar Inès Madani, în vârstă de 22 de ani, a rămas impasibilă la pronunţarea pedepsei sale de 30 de ani de închisoare, notează agenția AFP preluată de News.ro.

Aceeași sursă amintește că, împreună cu celalalte acuzate, ele cu devenit ”faţa jihadului feminin”. În acest doasr, care a dezvăluit rolul activ al femeilor în jihad, patru dintre cele cinci femei judecate riscau închisoarea pe viaţă.

Pe scurt, acuzatele cu vârste cuprinse între 22 şi 42 de ani sunt suspectate că au vrut să lanseze atacuri teroriste, dând curs îndemnurilor unui propagandist al grupării Statul Islamic (SI).

Madani şi Gilligmann au încercat să doteneze o maşină plină cu butelii de gaz, în noaptea de 3 spre 4 septembrie 2016, în faţa restaurantelor situate în apropiere de Notre-Dame, la Paris, încercând să incendieze mașina cu motorină. Numai alegerea acestui carburant - care ia foc greu - a permis evitarea exploziei.

Ulterior, cele două acuzate, ajutate de alte două femei, au rănit un polițist, înainte de a fi reținute de forțele de ordine.

”Aveam doar planuri de a ucide”

Samia Chalel, acuzată de faptul că a ajutat-o pe Inès Madani să găsească un loc în care să se refugieze după atentatul ratat, a fost condamnată la cinci ani de închisoare - dintre care unul cu suspendare.

”Eu m-am purtat cel mai rău”, a declarat luni Inès Madani, condamnată în aprilie la opt ani de închisoare cu privire la fapte mai vechi, care au dezvăluit rolul său de mentoră pe lângă aspirante la jihadism. ”Aveam doar planuri de a ucide la acea vreme. Astăzi am planuri de viaţă”, a spus ea.

”Cer iertare şi voi cere iertare toată viaţa mea tuturor celor care au fost victime ale terorismului”, a declarat Ornella Gilligmann, declarându-se emoţionată ”ruşinată”.

Aceste declaraţii nu i-au convins deloc pe avocaţii părţilor civile. ”Oamenii care cred în deradicalizarea acestor femei se înşală. Am văzut, prin atitudunea lor, că ele sunt în plină revendicare”, a declarat Laurent-Franck Liénard, avocatul poliţiştilor. Ele au ”o voinţă veritabilă de a ucide în numele unei ideologii delirante”.