Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Secția ”Marele Ars” de la Iași, o șansă la viață pentru pacienții din regiunea Moldovei

mari_arsi_1.jpg

Ministrul sănătății Sorina Pintea (centru imaginii) la inaugurarea secției de la Spitalul Sfântul Spiridon, Iași
Sursa imaginii: 
Facebook / Ministerul Sănătății

Un sobor de preoți, flori, în jur de 40 de asistente medicale și medici și ministrul sănătății... Deschiderea secției Marele Ars trebuia să aibă loc săptămîna trecută dar s-a amînat pe motiv de moțiune de cenzură.

La opt ani de la începerea lucrărilor, Secția Mari Arși de la Iași a fost deschisă. Din această săptămînă vor fi operaționale 5 paturi de Mari Arși în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași. Investiția a fost realizată de către Ministerul Sănătății prin utilizarea de fonduri de la bugetul de stat si prin intermediul proiectului garantat de Guvernul Romaniei, finanțat de Banca Mondială. La deschidere a fost prezentă și ministra sănătății Sorina Pintea care nu s-a declarat mulțumită de numărul paturilor pentru Marele Ars.

Secția Mari Arși funcționează într-o clădire construită în 1757 în jurul bisericii Sfântul Spiridon. 5 paturi pentru mari arși, 5 săli de operație, 5 paturi pentru terapie intensivă intermediară și 10 paturi pentru arsuri mici ți medii, maximum 20% din suprafața corpului. Lucrările de construcție și amenajare ale secției au fost finanțate de Ministerul Sănătății și au valoarea totală de 40 milioane de lei.

Coordonatorul centrului, prof. univ. dr. Theodor Stamate, a spus că întreg corpul medical de la această clinică a urmat trei stagii de perfecţionare în Franţa, la Paris şi Lyon. Prin programul Băncii Mondiale și cu sprjinul ambasadei Franței și al centrelor de profil din Franța, la începutul anului 2019, 5 cadre medicale din Iași (medici de anestezie – terapie intensivă, chirurgi plasticieni, asistente medicale) au beneficiat de stagii de pregătire în domeniu în centre de mari arși din Franța. De asemenea, a fost agreat cu reprezentanții centrelor de specialitate din Franța, pentru ca, ulterior operaționalizării, centrul să beneficieze de expertiza acestora.Cele 5 paturi de la Iași se adaugă la cele 18 existente în prezent la Timișoara, București și Brașov. Mai sunt și 10 paturi la Spitalul Clinic de Urgență Copii "Grigore Alexandrescu".