Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marș pentru siguranța femeilor: ”Credeți-ne!”

Organizațiile neguvernamentale din domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor ies în stradă sâmbătă, 19 octombrie 2019,  la  marșul “ÎMPREUNĂ PENTRU SIGURANȚA FEMEILOR” în București și în mai multe orașe din țară.

Sloganul marșului de anul acesta este ”Credeți-ne!”, după cum explică Andreea Rusu de la Centrul FILIA.

Am ales această temă pentru că am observant în ultimul an că blamarea victimei este extraordinar de răspândită în societate atît la nivel de comunitate cât și la nivel de autorități ale statului.

 

Am văzut în ultimele cazuri de violență care au fost acoperite de mass media destul de serios în ultima perioadă că polițiștii, procurorii, judecătorii au fel și fel de prejudecăți cu privire la victime și tind să le blameze pe acestea pentru lucrurile pe care le trăiesc.

 

Reporter: Nu e cumva descumpănitor? După ce am vorbit atât de mult despre cazul Caracal, ultimele informații fiind legate de audierea prietenelor Luizei, audieri marcate de discriminări, de prejudecăți, cum să interpretăm? Pare că nu se schimbă nimic.

 

A.R: Eu cred că societatea se schimbă. E advărat că mentalitățile se schimbă cel mai greu. Avem nevoie de cursuri de formare continuă pentru autoritățile statului care lucrează direct cu victimele. Avem nevoie de cursuri de formare pentru magistrați, pentru personalul din poliție, pentru asistența socială din primării, pentru toți cei care intră în contact cu victimele. Sunt convinsă că încet, încet mentalitățile se schimbă și sunt convinsă că sunt, totuși, polițiști, procurori, judecători, asistenți sociali care își fac treaba. Dar, bineînțeles, în spațiul public este mult mai ușor să iasă în evidență părțile negative. Așa este și normal.

Rep: A fost un an marcat de cazul acesta. Tot revin la el. S-a vorbit foarte mult și s-a adus în prim plan și siguranța feletor. Ce ar trebui ele să îțeleagă? De ce ieșiți în stradă? De ce „Împreună pentru siguranța femeilor”?

 

A.R: Ieșim în stradă pentru a ne arăta solidaritatea față de victime, pentru a le arăta victimelor că nu sunt singure, că sunt oameni care le susțin și că ceea ce trăiesc și prejudecățile de care se lovesc nu sunt generalizate și nu ar trebui să le oprească din drumul lor către a-și căuta dreptatea. Am avut acest caz care a vizat două fete. Am mai văzut ulterior, în mass media și alte cazuri. Noi le-am invitat alături de noi pe Girl Up, o organizație de adolescente, care vor ține un discurs la începutul marșului. Sunt sigură că adolescentele care trec prin diverse forme de violență, fie că vorbim despre hărțuire sexuală pe stradă, în autobuze sau în alte spații publice, fie că vorbim despre violență în familie, sunt sigură că se vor regăsi în discursul lor. Sunt sigură că ele vor arăta mai bine de ce și fetele trebuie să fie prezente la acest marș.

Rep: Cum se va desfășura marșul? De unde pornește și unde are punctul final?

A.R: Ne vedem al ora 15 la Parcul Colțea la Universitatea. La ora 16 vom pleca în marș spre Piața Victoriei, unde ne vom opri în față la Muzeul Antipa. La Parcul Colțea, cele care am organizat marșul vom ține discursuri pentru a explica de ce ne aflăm acolo, vom împărți pancarte participanților. La început vom avea un mic moment artistic, destul de puternic viziual, cred eu. Dar o să vă las să descoperiți la fața locului despre de este vorba.

Rep: Pe cine așteptați să participe la acest marș?

A.R: Așteptăm să partcipe membrii din societatea civilă, victime supraviețuitpare ale violenței domestice, femei care au prietene, rude, cunoștințe care au trecut prin violențe, bărbați care vor să arate că și bărbații pot să fie împotriva violenței asupra femeilor. De asemenea, ne așteptăm să participe instituțiile statului care sunt implicate direct în lucrul cu victimele. Le-am trimis invitații pentru acest marș. De asemenea, vor participa și mai multe ambasade din Europa și din America. 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

În București, marșul se va desfășura pe traseul Piața Universității (Parcul Colțea) – Piața Romană – Piața Victoriei și va reuni atât reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor, precum și persoane care doresc să transmită un mesaj de solidaritate cu victimele violenței de gen.

Proteste vor avea loc în mai multe orașe din țară. Printre acestea se numără Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

 
Andreea Rusu de la Centrul FILIA, intervievată de Andreea Orosz