Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medic de familie, despre vaccinul antigripal gratuit: Am cerut 350 de doze, am primit 20

ste nevoie de o campanie de informare eficientă și susținută referitor la vaccinare.  Este opinia decanului Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Antonio Momoc.

Dozele de vaccin antigripal cumpărate de Ministerul Sănătății și administrate gratuit categoriilor cu risc se lasă încă așteptate în cabinetele medicilor de familie. O primă tranșă a ajuns deja, însă sunt insufiente. Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, spune la RFI că din cele  350 de doze de vaccin pe care le-a solicitat pentru cabinetul său, a primit doar 20 de bucăți.   "Au ajuns în cantitate mult mai mică decât ne-am așteptat.Unii colegi au primit a zecea parte din ce au cerut, alții au primit o treime...Am înțeles că vaccinurile vor veni în tranșe", a precizat dr. Alexiu.

Pentru acest an, ministerul a cumpărat 1,5 milioane de doze de vaccin anti-gripal, cu 200.000 mai mult față de anul trecut, pentru imunizarea persoanelor din categoriile cu risc, precum cei cu vârsta de peste 65 de ani, cei cu boli cronice, femeile însărcinate sau personalul medical.

Primele cinci cazuri de gripă din acest sezon au fost confirmate la începutul acestei luni: patru dintre acestea în București și unul în Iași, potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Vaccinul antigripal este administrat gratuit, în cabinetele medicilor de familie, doar categoriilor considerate cu risc. Restul persoanelor care doresc să se vaccineze trebuie să cumpere vaccinul din farmacii. Prețul unei doze de vaccin antigripal în farmacie este în jur de 50-60 de lei. Potrivit medicului de familie Sandra Alexiu, primul lot de vaccin antigripal din farmacii a fost deja epuizat. Ceea ce este foarte bine,oamenii au conștientizat cât de important este să te vaccinezi împotrriva gripei, din timp, spune dr. Sandra Alexiu. Potrivit acesteia, următoarea tranșă de vaccinuri ar putea ajunge în cabinetele medicilor de familie după 1 noiembrie.        

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:199 de români au murit din cauza gripei, în sezonul gripal 2018-2019, potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.