Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Treizeci și nouă de cadavre într-un camion bulgăresc în Anglia

Camion bulgăresc cu 39 de cadavre

Poliția britanică a deschis o anchetă privind omor în masă, după decoperirea a 39 de cadavre într-un camion container venit din Bulgaria. Suspectul, șoferul de 25 de ani originar din Irlanda de Nord, a fost arestat. 

ACTUALIZARE : Ancheta a determinat că respectivul camion container a traversat spre Regatul Unit de la Zeebruges, din Belgia, unde o altă anchetă a fost deschisă în această după amiază

Descoperirea macabră a fost făcută în mirecuri în jurul orei 1:40 dimineața în localitatea Grays din comitatul Essex, stiuată la circa 30 de kilometri est de Londra.

Poliția din Essex afirmă că vehicolul a intrat în Marea Britanie prin portul Holyhead din Țara Galilor pe data de 19 octombrie,  venind din Irlanda.

Primele informații vorbesc despre 38 de adulți și un minor, dar poliția a refuzat să spună dacă a fost găsit vreun supraviețuitor.

Șeful poliției din Essex, Andrew Mariner, a declarat că procesul de identificare a cadavrelor va fi unul de durată, dar deja este aproape sigur că este vorba de imigranți ilegali, traficați în Marea Britanie.

"Traficul de persoane este o afacere josnică și periculoasă”, a spus deputata Jackie Doyle-Price, care reprezintă o circumscripție din Essex, adăugând că speră că Poliția Essex va putea "trimite acești ucigași în justiție”.

"Rută neortodoxă"

Seamus Leheny, director de politici din Irlanda de Nord al Asociației Transportului de marfă, a declarat că, dacă camionul provine din Bulgaria și a intrat în Marea Britanie prin Holyhead a fost pe o  "rută neortodoxă".

Portul Holyhead
Camionul a intrat pe 19 octombrie în UK prin portul Holyhead din Țara Galilor, venind din Republica Irlanda

El a adăugat că date fiind verificările de securitate sporitela Dover și Calais "s-ar putea considera ca un mod mai ușor de a intra, mergând de la Cherbourg sau Roscoff (în Franța, n.r.), până la Rosslare (în Republica Irlanda, n.r.), apoi pe drumul spre Dublin".

Nu este primul și nici cel mai grav incident de acest fel petrecut în Marea Britanie. În iunie 2000 au fost descoerite cadavrele a 58 de imigranți ilegali chinezi într-un camion și doi supraviețuitori.

În anul următor șoferul olandez al camionului a fost condamnat la 14 ani închisoare, fiind găsit vinovat de omucidere în această operațiune de trafic de persoane.

Șoferul român Andruț Mihai Duma a fost condamnat în martie 2019 la șase ani închisoare, în camionul său frigorific fiind descoperiți în viață pe data de 1 noiembrie 2018 21 de imigranți ilegali vietnamezi.