Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eugen Iancu: Următorul eveniment ne va găsi total nepregătiți, exact ca la Colectiv

poze_colectiv.jpg

4 ani de la tragedia din clubul Colectiv care a îndoliat toata Romania
4 ani de la tragedia din clubul Colectiv care a îndoliat toată România

Filmările au fost ascunse timp de 4 ani din cauză că oamenii se tem că și-ar putea pierde locul de muncă.

“Colectiv nu e o invenție, e un loc unde 64 de oameni au murit“ spune Eugen Iancu în contextul în care Libertatea a publicat un clip de 21 de minute cu filmări făcute de un subofițer în momentul intervenției primei echipe ISU care a ajuns la Colectiv.

Membru fondator al Asociației Colectiv, Iancu acuză lipsa de pregătire a personalului care a participat la intervenție și impută autorităților faptul că ascund în continuare adevărul.

“Au venit la mine pompieri și oameni de pe ambulanțe care și-au cerut scuze pentru ce s-a întâmplat acolo. Toți oamenii aștia s-au speriat de ce au văzut acolo și s-au pierdut iar acest lucru s-a întâmplat din cauză că nu a existat coordonare. Raed Arafat era direct responsabil de coordonare însă el a venit acolo și a dat interviuri.“

El mai spune că există dosare în curs cu oameni care au intervenit greșit asupra unor pacienți.“În 4 ani nu s-a schimbat nimic în România“, mai spune Eugen Iancu care susține că statul are o vină uriașă începând de la autorizarea clubului până la modul în care a gestionat tratamentul răniților. Colonelul care a coordonat intervenția este auzit cum înjură persoanele decedate

"Un astfel de colonel habar nu avea ce are de făcut. Cei de la 112 injurau pentru că erau stresați de telefoane. În momentul acela ei urau faptul că sunt acolo, urau victimele și cred că se urau pe ei", mai spune Eugen Iancu.Imaginile apar în contextul în care procurorii Parchetului General au deschis un dosar ca urmare a plângerii părinților victimelor și supravietuitorilor tragediei de la Colectiv, care au acuzat autoritățile de neglijență și ucidere din culpă.

Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, citat în calitate de martor la Parchetul General, pentru audieri în dosarul tragediei de la Colectiv, nu s-a prezentat, ieri, invocând motive personale. Avocatul victimelor a cerut ca fostul demnitar să fie adus cu mandat.

Marți a fost audiat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

În 30 octombrie 2019, se vor împlini 4 ani de la tragedia din clubul Colectiv. În urma incendiului, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulţi dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64.  Ulterior, la un şi 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65. De asemenea, zeci de persoane încă se află sub tratament pentru a-şi îngriji rănile.

 

 
Eugen Iancu, Colectiv: Statul roman a vrut să își acopere greșelile și s-au luat măsuri prin care s-au acoperit documente și filmări