Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Colectiv: “Reflexul este să ascunzi, nu să-ți asumi”. Cum poate fi schimbat sistemul?

cole.jpg

La aproape 4 ani de la Colectiv, o filmare de la intervenţia din club ţinută secretă pana acum, este făcută publică de Libertatea.
La aproape 4 ani de la Colectiv, o filmare de la intervenţia din club ţinută secretă pana acum, este făcută publică de Libertatea.

Imaginile cu primele minute de interventie a autoritatilor la incendiul de la Colectiv, ținute ascunse timp de patru ani, au fost publicate de Libertatea. În această înregistrare se vede haosul care a domnit în primele minute ale intervenției de la incendiul din seara zilei de 30 octombrie 2015. Ele nu au ajuns la procurorii care au anchetat cazul Colectiv, deoarece, sustin reprezentantii ISU, astfel de filmări sunt furnizate organelor abilitate doar la cerere. 

Reflexul este sa te ascunzi nu sa-ti asumi iar oamenii din aceiasi casa se protejeaza intre ei. In egala masura cei de buna credinta nu mai au incredere in mecansimele interne. Este opinia lui Ovidiu Voicu, director executiv Centrul pentru Inovare Publica. Care adauga- sistemul are brese – acum o filmare facuta de un subofiter ISU- ceea ce face ca lucrurile se vor schimba dar din pacate extrem de încet:

Reflexul este să te ascunzi, nu să-ți asumi. (…) Oamenii din aceeași castă se protejează între ei. E foarte greu să depășim asta. (…)
Sistemul are breșe. Iată, am văzut un pompier care a până la urmă a dat unui jurnalist această informație.  I s-a părut că e inacceptabil să nu o dea, să o țină. Astfel de breșe, în alte zone, au apărut mai multe, mai repede și lucrurile s-au schimbat mai ușor acolo unde nu am avut o organizare de tip militarizat. Unde avem o organizare de tip militar lucrurile se schimbă mult mai greu. 

Ascultă AICI interviul integral: