Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Taxa “Oxigen-București”, adoptată de CGMB

poluare-iasi.jpg

Sursa imaginii: 
Violeta Cincu

Taxa de poluare Oxigen a fost adoptată,astăzi, de Consiliul General al Municipiului București. Proiectul a fost adoptat cu un amendament prin care mașinile non-euro, Euro 1 și 2 vor fi interzise din anul 2022, iar Euro 3 va fi interzis din 2024. Vinieta se va putea cumpăra prin SMS sau de la benzinării, iar sistemul va fi monitorizat video. Cei care vor încălca legea, vor plăti o amendă cuprinsă între 1.500 şi 2.000 de lei.

Costul unei viniete pentru o zi este de 5 lei pentru mașinile Euro 4 și 15 lei pentru maşini Non euro. Proiectul a trecut cu un amendament important: 

„Accesul autovehiculelor în Municipiul București cu norma de poluare non-euro, Euro 1 și Euro - 2 este interzis, și de asemenea, începând cu data de 1.01.2024, accesul autovehiculelor cu norma de poluare Euro 3 este interzis”, se arată în amendamentul propus de consilierii ALDE.

Un alt amendament, propus de Gabriela Firea, prevede ca vinieta să se aplice pentru Euro 4 din 2021, nu de la 1 ianuarie 2020, așa cum prevedea forma inițială a proiectului, potrivit Mediafax.ro. Excepţie de la plata vinietei fac autovehiculele electrice şi cele hibrid, cele pe două roţi, cele special adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi, cele destinate transmisiunilor radio şi tv sau cele deţinute sau folosite de instituții publice precum: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul Român de Informaţii, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală sau Serviciul de Ambulanţă sau Medicină legală.

Cel mai mare tarif îl vor plăti şoferii care au maşini Non Euro, taxa pentru ei fiind de 1.900 de lei pe an. De asemenea, cel mai puţin vor plăti proprietarii de maşini cu normă de poluare Euro 4, respectiv 500 de lei pe an. 

"Nu există o măsură mai simplă pentru o autoritate publică decât să pună o taxă. Ok, dacă aleg să nu poluez atunci primăria trebuie să -mi ofere alternativa, adică un transport public optimizat", spune la RFI, Irina Zamfirescu, activistă pentru comunitate,de la Active Watch Romania.

ASCULTAȚI: