Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Colectiv: „E grav că o instituție cheie a statului omite să dea toate informațiile"

valentin_mircea.jpg

Seful Corpului de Control din Cabinetul Cioloș, Valentin Mircea. Sursa foto: Valentin Mircea

Se creează suspiciunea că o instituție a statului poate ascunde lucruri, iar instituțiile statului trebuie să înțeleagă că au și drepturi, dar și obligații, spune la RFI șeful Corpului de Control din Cabinetul Cioloș, Valentin Mircea, cel care a coordonat ancheta post intervenție Colectiv. Reacția vine după ce ziarul Libertatea a prezentat public o înregistrare de 20 de minute, realizată chiar de ISU privind primele momente ale intervenției după tragedia din club.

Andreea Orosz a stat de vorbă cu Valentin Mircea și l-a întrebat pentru început dacă știa de existența acestei înregistrări.

Valentin Mircea: Nu, absolut nimic și a fost un șoc. E greu de descris din perspectiva unei autorități de control să aflăm după câțiva ani că niște imagini care puteau să aibă un rol destul de important în a ne clarifica cum s-a derulat intervenția nu ne-au fost prezentate. E greu de înțeles.

Reprezentanții ISU spun că nu au pus la dispoziție înregistrările pentru că nu le-au fost cerute punctual.  Șeful Corpului de Control din Cabinetul Cioloș, Valentin Mircea, răspunde:

„Dacă noi sau orice organ de control am ști dinainte să cerem celui controlat o anume listă de documente, am fi într-o lume ideală. Dar așa ceva nu există în realitate, mai ales cum era cazul acolo. Noi verificam o situație, o acțiune în teren și încercam să găsim și am și scris, orice material în format digital care poate da lumină asupra a cum s-a intervenit. Solicitarea a fost destul de clară, de explicită.

Este o formulare pe care o foloseam în toate situațiile. Solicitările exprese, gen proceduri, despre care știam că trebuie să existe, le-am solicitat. Pe lângă acestea era o secțiune importantă: ORICE alte documente, informații sau date care pot contribui la lămurirea situației. Am văzut și am auzit acea justificare. Sincer, aș aștepta una mai solidă. Asta nu este o justificare. Pe acest argument, oricine ar putea fi îndreptățit să refuze, să omită să depună aspecte esențiale în orice fel de anchetă. Pe lângă ancheta noastră administrativă exista în curs și cea penală, unde, la fel, nu se poate invoca cu siguranță  o astfel de scuză. Cum, nici Parchetul nu și-a dat seama? Nu a cerut înregistrarea?

Nu știa de înregistrare probabil nici Parchetul.  Dacă am fi avut cea mai mică informație că această înregistrare există, o ceream expres. Iar în speță avem de-a face cu organizarea, cu aspectele unei entități importante a statului care funcționează în regim militarizat și unde disciplina e importantă. Îmi vine greu să cred că cei de acolo nu și-au dat seama de importanța pe care ar avea-o acea înregistrare. În mod rațional, nu poți să concepi că cineva a considerat că în ciuda faptului că Corpul de Control a cerut orice alte date, dar ei au crezut că acea înregistrare nu ar fi relevantă și de aceea nu au dat-o. Ascunderea unei probe este infracțiune la rândul ei.

De aceea, noi va trebui să știm cine sunt acele persoane, pe ce bază legală au decis acest lucru. Există scutire de secret de serviciu, de secret de stat, care presupun niște proceduri. Desecretizarea la nivel de secret de stat presupune un proces, aprobări, nu poate să o facă oricine.

Nu ai voie să nu spui acest lucru. Și să fi fost declarat secret de stat la acel moment înregistrarea respectivă, nu i se poate opune asta primului ministru, care are acces la astfel de informații. Aceasta este problema esențială. Înregistrările, în sine, nu arată ceva cu totul nou. 

Cel mai grav este acest aspect al faptului că o instituție cheie în statul român ascunde, omite, nu își dă seama că ar fi necesar să își informeze superiorii de niște lucruri. Erau imagini, cele mai clare elemente pentru a clarifica ce s-a întâmplat. Una este mărturia unuia sau altuia sub imperiul emoției și alta sunt imaginile care vorbesc de la sine. Dacă am fi avut înregistrarea, părerea mea este că ajungeam mai ușor și la măsurile de remediere. Pentru a trage un semnal, există această idee în care o instituție a statului poate să ascundă lucruri importante, esențiale. Ori instituțiile au puteri, drepturi, dar au și obligații....

Eu unul sper ca această înregistrare să provoace acele schimbări care trebuie în continuare făcute pentru că dacă stăm doar în această idee de impact emoțional, de a fi scandalizat de ceea ce s-a întâmplat chiar nu este suficient...

Ar trebui să învățăm cum să facem ca astfel de situații să nu se mai întâmple. Să fie obligatoriu să faci filmări la orice intervenție, de exemplu...

 

Interviul complet poate fi ascultat mai jos.

 
Seful Corpului de Control din Cabinetul Cioloș, Valentin Mircea, intervievat de Andreea Orosz