
Social
Membru Reset, la RFI: Cetățenii trebuie să forțeze statul să se reformeze
colectiv.jpg

ACTUALIZARE: Parchetul Militar va fi cel care va ancheta modul în care au intervenit echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență la incendiul din Clubul Colectiv. Decizia a fost luată vineri, după ce procurorii de la Parchetul General au disjuns dosarul către Parchetul Militar.
......................................................................................
Reprezentanții Grupului Civic Reset au anunțat, vineri, că, în urma noilor imagini video cu primele minute ale intervenției în cazul Colectiv, au decis să formuleze un denunț împotriva conducerii IGSU și a lui Raed Arafat, „pentru încălcarea articolului 275 alin. 1 din Codul Penal”: „Sustragerea, distrugerea, reținerea, ascunderea ori alterarea de mijloace materiale de probă sau de înscrisuri, în scopul de a împiedica aflarea adevărului într-o procedură judiciară, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani”.
„Considerăm că privarea anchetatorilor de imaginile apărute în presă reprezintă un caz de obstrucționare a justiției și motiv suficient pentru începerea urmăririi penale a celor de mai sus. Am știut cu toții cât de haotică a fost intervenția, am suspectat din primul moment lipsa de profesionalism și de empatie a <salvatorilor>, iar probele video au confirmat bănuielile noastre. Totodată, constatăm, încă o dată, că statul nu ne poate sări în ajutor nici măcar printr-un exercițiu de compasiune față de un muribund. Suntem singuri și ne avem doar pe noi ! Ne-am demonstrat că strigătul nostru de furie și solidaritatea noastră pot (re)construi țara în care vrem să trăim”, spun reprezentanții Reset pe pagina de Facebook.
”Statul român trebuia forțat să se reformeze și deopotrivă în această acțiune trebuie cooptați cetățenii și instituțiile”, explică la RFI Daniela Mitrofan, membru al Asociației Reset:
“E nevoie ca noi să împingem uneori lucrurile și să le forțăm tocmai prin gesturi de genul acesta. Prin a face denunțuri, petiții, orice este nevoie. Noi ca cetățeni trebuie să forțăm statul român să se reformeze, să-și schimbe oamenii și să le arătăm că nu mai suntem dispuși să acceptăm jumătăți de adevăruri și anchete făcute pe genunchi, așa cum a fost în cazul Colectiv, în care victimele și cei rămași, părinții, prietenii celor care au murit să fie intr-o durere continuă pentru că nu au măcar liniștea că cei care au murit acolo își cunosc vinovații, iar cei vinovați nu sunt pedepsiți“, a declarat pentru RFI Daniela Mitrofan.
Ascultă:
Jurnaliștii de la Libertatea au publicat, joi, un filmuleț de aproximativ 21 de minute, despre care spune că a fost furnizat de un ofițer de pompieri, în iar în imagini se observă modul în care primul echipaj sosit la Clubul Colectiv a acționat.
Pe pagina sa de Facebook, șeful DSU, Raed Arafat a precizat că nu știa despre acest filmuleț.
„Ca sa nu gresesc, sa nu-mi scape ceva, am verificat, l-am sunat si pe ofiterul respectiv (care i-ar fi furnizat un CD cu filmarea. n.r.), fiind pensionar, sa-l intreb daca mi-a lasat un CD candva cu un filmulet despre Colectiv iar acesta, ca si mine, nu stia nimic de aceasta informatie”, a scris Raed Arafat.
Între timp, Arafat recunoaște că opinia publică așteaptă explicații din partea sa cu privire la filmarea Colectiv, însă punctul său de vedere va fi expus după comemorarea tragediei și după alegerile pentru prezidențiale, deoarece declarațiile sale ar putea aduce „element perturbator”.
Atenție! Imagini cu puternic impact emoțional: