Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Victime și părinții tinerilor morți în Colectiv, scrisoare deschisă către Raed Arafat

colectiv.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / public domain

​Un grup de părinți ai căror copii au murit în incendiul din Colectiv și victime ale tragediei îi cer,prin intermediul unei scrisori deschise, secretarului de stat Raed Arafat să dea explicații publice, după publicarea noilor imagini cu intervenția din seara de 30 octombrie 2015.

Redăm integral textul scrisorii:

”Noi, părinţii celor care şi-au pierdut viaţa acum 4 ani în tragedia despre care dumneavoastră nu doriţi să vorbiţi, avem puterea să luptăm şi să ascultăm, pentru că da, avem dreptul la explicaţii. Acum, nu după alegerile prezidenţiale, nu după ce vă veţi organiza întreaga echipă de comunicare și manipulare, în crearea unui argument frumos ambalat pe care să-l livraţi mincinos opiniei publice.

Aveţi obligaţia morală de a explica public modul haotic de organizare si acţiune al echipei pe care o aveţi în subordine, în prezenţa presei şi a celor care au avut de suferit după tragedia de la “Colectiv”.

Filmarea ascunsă atâta timp arată o realitate pe care noi am susţinut-o încă de atunci: dezorganizare, nepăsare, pregatire precară, intervenţie haotică.

Deveniţi părtaş silenţios la o tragedie care a marcat o ţară întreagă. Patru ani v-aţi ascuns, în timp ce noi am tras semnale de alarmă, am iniţiat cercetari în vederea stabilirii răspunderii penale, potrivit vinovăţiei fiecăruia - inclusiv a dumneavoastră, domnule Raed Arafat. - Un grup de părinţi şi victime ale tragediei #Colectiv.

Vineri seară, Raed Arafat a publicat, pe Facebook, un mesaj video de aproape 20 de minute în care spune că după ce a urmărit "speculațiile din spațiul public" a decis să clarifice "unele aspecte", dar își menține decizia de a nu merge la emisiuni sau dezbateri până la comemorarea victimelor. El susține, din nou, că nu a știut despre acest film, că nu l-a ascuns și că nici nu a dat dispoziție să fie ascuns.