Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Doi șoferi români de TIR arestați la Calais pentru trafic de imigranți

container_imigranti.jpg

Camion frigorific la Calais
Cei opt afgani, între care doi copii mici, au fost găsiți într-un camion frigorific
Image source: 
BAZIZ CHIBANE

Doi șoferi români de TIR au fost arestați în portul Calais de pe coasta de nord vest a Franței, după descoperirea într-un camion frigorific a opt imigranți ilegali afgani, între care doi copii. Arestările survin după descoperirea săptămâna trecută a 39 de cadavre într-un container în estul Angliei.

Poliția franceză i-a arestat pe cei doi români duminică dimineața la sesizarea autorităților de frontieră britanice de la Calais care i-au descoperit pe imigranți în camionul care se pregătea să se îmbarce pe un bac spre portul Dover din sud-estul Angliei.

Potrivit unor surse din cadrul investigației cei opt, între care doi copii foarte mici, sufereau de hipotermie minoră, temperatura fiind de circa 7 grade Celsius în interiorul containerului frigorific. 

Procurorii de la Boulogne, în apropiere de Calais, au confirmat faptul că cei doi români sunt arestați și că acum se încearcă stabilirea rutei pe care a ajuns camionul la Calais.

Ruta Calais - Dover este una foarte folosită de traficanții de imigranți ilegali, mai ales afgani, prețul plătit pentru a ajunge în Marea Britanie depășind 10000 de euro pe persoană.

Între timp, șoferul nord irlandez Maurice Robinson a compărut luni dimineața prin video-link în fața Curții de Magistrați de la Chelmsford, acuzat de omuciderea a 39 de imigranți și conspirație în vederea traficului de persoane în Essex, în estul Angliei. 

Curtea a menținut starea de arest prventiv și a remis cazul spre judecare tribunalului Old Bailey din Londra, unde Robinson va compărea la prima înfățișare pe 25 noiembrie.

La ora actuală anchetatorii fac teste ADN în Vietnam pentru a vedea dacă imigranții decedați provin din acea țară.